Hlavní obsah

Zplynovali 1300 lidí, obvinila syrská opozice vládní vojáky

Novinky, rei
Damašek
Aktualizováno

Zástupci syrské opozice obvinili ozbrojené síly prezidenta Bašára Asada z dalšího chemického útoku během středečního těžkého ostřelování pozic rebelů v okolí hlavního města Damašku. George Sabra ze Syrské národní koalice uvedl, že obětí je 1300. Opoziční Výbory místní koordinace hovoří o 650 mrtvých, z nichž 213 zabil neidentifikovaný bojový plyn.

Foto: Reuters

Opozice tvrdí, že za smrt stovek lidí může plyn.

Článek

Terčem útoků před svítáním se podle opozice stala desítka měst a vesnic východně od Damašku v oblasti Ghuta. Zasažená oblast měla asi devět čtverečných kilometrů.

„Mnoho z obětí jsou ženy a děti. Přišly s žáky s rozšířenými zorničkami, studenými končetinami a pěnou u úst. Lékaři  říkají, že jsou to typické symptomy otravy plynem” uvedla zdravotní sestra Bayan Bakerová pro agenturu Reuters.

Tvrzení opozičních zástupců, k nimž poskytli i videa s přiotrávenými a fotografie desítek mrtvých, zatím nebylo ověřeno, upozornila agentura Reuters.

Asadova vláda obvinění popřela. V prohlášení pro televizi uvedla, že v něm není „není ani zbla pravdy”. Syrská armáda prohlásila, že se vzbouřenci pokoušejí zamaskovat ztráty v bojích. „Armáda přináší velmi dobré zprávy syrskému lidu. Dosáhli jsme velké převahy u Ghuty, Zamalky a Muadamíhu, které jsou pod nejsilnějšími útoky od začátku dvouletého konfliktu, řekl armádní zdroj televizi CBS.

Plynové útoky 

Obě strany se v uplynulých měsících opakovaně obviňovaly z nedovoleného nasazení chemických prostředků v boji. Nejnovější nařčení bylo vzneseno jen tři dny po příjezdu inspektorů OSN, kteří mají tvrzení o nasazení chemických zbraní ověřit.

Syrské opoziční organizace hlásí, že některá předměstí Damašku zažila ve středu nejtěžší ostřelování od počátku konfliktu, který se rozhořel v březnu před dvěma lety. Opozice vyzvala experty OSN, aby provedli okamžitou inspekci místa a příslušné osoby, které útok vedly, pohnali k odpovědnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Občanská válka v Sýrii, do níž se zapojily i radikální islamistické milice ze zahraničí, má už přes 100 000 obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám