Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci slaví také úspěch, dobyli letiště u Halabu

Halab/Londýn

Syrští povstalci v posledních týdnech utrpěli několik velkých porážek, když ztratili město Kusajr, které jim umožňovalo získávat dodávky přes Libanon. Armáda má navíc po jeho dobyti volnou cestu k městům na pobřeží i do Homsu. V úterý ale oznámili úspěch, po těžkých bojích získali letiště Mina poblíž Halabu, které využívala syrská armáda, napsala BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové zaútočili na leteckou základnu u HalabuVideo: Reuters

 
Článek

Obsazení letiště oznámili syrská humanitární organizace SOHR napojená na povstalce. Podle ní dobyli letiště brzo ráno. Základnu se marně snažili obsadit už od loňského roku. Zcela obklíčena byla od prosince a vládní vojska držela už jen velitelství. Útok začal saúdský sebevražedný atentátník, který se odpálil u vrat velitelství. Účastnilo se ho devět různých vzbouřeneckých skupin.

Obsazení základny jim otevřelo cestu pro zásobování z Turecka, které je po ztrátě Kusajru klíčové.

Foto: Novinky

Vzbouřenci také dobyli několik vesnic na pobřeží Středozemního moře u Latakíje. Úspěch v horách Džabal Akrad nemá velký strategický význam, zato význam politický, protože oblast obývají minoritní alávité, k nimž se hlásí i prezident Bašár Asad. Přiblížili se tak jeho rodišti Kardaze.

Úspěchy oznámili povstalci v době, kdy Damašek halasně vyhlašuje své poslední úspěchy u Homsu, kde ovládl centrum města. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám