Hlavní obsah

Opusťte Jemen, vyzvaly své občany USA. V zemi hrozí teroristický útok

– Washington • Aktualizováno

USA nařídily svým občanům okamžitě opustit Jemen kvůli aktuální bezpečnostní hrozbě. Kvůli ní už bylo v neděli zavřeno dvacet amerických velvyslanectví na Blízkém východě a v severní Africe. O riziku se zpravodajské zdroje dozvěděly na základě odposlechu rozhovorů šéfa al-Káidy Ajmána Zavahrího. Jde prý o nejvážnější teroristickou hrozbu za několik posledních let.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Policejní auto před zátarasem na cestě k americkému velvyslanectví v Saná

Článek

Americké ministerstvo zahraničí nařídilo, aby z velvyslanectví v Saná odešel veškerý personál, který nezajišťuje mimořádnou službu. Hrozba útoku prý stále trvá. Británie ze svého úřadu evakuovala veškerý personál. Americké úřady dnes také doporučily občanům USA, kteří jsou v Jemenu, aby ze země bezodkladně odjeli.

V jemenské metropoli Saná platí mimořádná bezpečnostní opatření, ve městě jsou rozmístěny desítky obrněnců, především u ambasád, ale také u prezidentského paláce, ministerstev a klíčových staveb.

Jemenské bezpečnostní služby BBC sdělily, že do Saná přijely během posledních dní desítky členů al-Káidy z dalších oblastí země s cílem podniknout velký útok. Jeho terči mají být západní velvyslanectví, velvyslanci, ale také velitelství jemenských ozbrojených sil. Zaútočit má několik sebevražedných atentátníků, ale zřejmě se počítá i s bombami v autech.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Policejní transportér střeží v jemenském Saná cestu k britské ambasádě.

Odposlech šéfa al-Káidy 

Bílý dům a americké ministerstvo zahraničí už dříve bez dalších podrobností uvedly, že hrozba přišla od al-Káidy na Arabském poloostrově. Podle listu The New York Times se americkým zpravodajcům podařilo odposlechnout komunikaci mezi jedničkou al-Káidy Ajmánem Zavahrím a šéfem této organizace v Jemenu Násirem Vahajším. Ani jeden z nich sice nejmenoval žádný možný cíl, ale z rozhovoru vyplynulo, že hrozba je aktuální.

Jeden vysoký americký představitel řekl tiskové agentuře AP, že Zavahrího vzkaz se podařilo zachytit před pár týdny a vypadalo to, že terčem útoku bude Jemen. Právě proto svá zastupitelství v Jemenu zavřely i další země včetně Velké Británie a Francie.

Ze zachycených rozhovorů ale nevyplynulo, kde přesně by měl být atentát spáchán, a proto bylo uzavřeno velké množství zastupitelských úřadů. Američané byli varováni, aby až do konce srpna nejezdili do arabských zemí a na sever Afriky.

Nálet dronu v Jemenu

V Jemenu při úterním útoku bezpilotního letadla zahynuli čtyři členové místní odnože  al-Káidy. Dron zaútočil na auto se čtyřmi muži v provincii Maríb východně od Saná.

Vůdce jednoho z tamních kmenů prohlásil pro místní internetový zpravodajský portál, že auto začalo po útoku hořet. Dva z mrtvých byli identifikováni. Jde o Sáliha Tajse Vajlího a Sáliha Alího Kutího. První z nich byl na seznamu 25 osob hledaných jemenským ministerstvem obrany za členství v al-Káidě, který v noci zveřejnilo jemenské ministerstvo obrany. Podle Saná tito lidé chystali atentáty na poslední dny postního měsíce ramadánu a v době svátku Id al-Fitr, který se začne v muslimském světě slavit ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám