Hlavní obsah

Muslimské bratrstvo odmítá ukončit protesty a zbourat stanové tábory

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptské Muslimské bratrstvo odmítlo hrozby prozatímní vlády a bude dál pokračovat ve svých demonstracích vsedě proti sesazení prezidenta Muhammada Mursího. Podle BBC uvedlo, že nemá jinou možnost než pokračovat v měsíc trvajících protestech.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Egyptské dítě s plakátem Mursího

Článek

„Nic se nezmění,“ řekl mluvčí bratrstva Giad Haddad agentuře AFP. Požadavek prozatímní vlády označil za pokus terorizovat Egypťany a dodal, že rozhodnutí zrušit stanové tábory bylo vydáno gangem, který nectí právo.

Prozatímní vládci v Egyptě nařídili policii ukončit protesty za návrat Mursího do funkce. Ministerstvo vnitra oznámilo, že podnikne adekvátní kroky k jejich rozehnání: „Pokračování nebezpečné situace na náměstích Rabá al-Adavíja a Nahda a s nimi spojený terorismus a blokády ulic nejsou dále akceptovatelné, protože ohrožují národní bezpečnost.“ [celá zpráva]

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Stužky nabízené na prodej před mešitou Rabá al-Adavíja.

Další muslimský bratr Muhanmad Beltagy okomentoval pro AP zapojení armády v akcích proti demonstrantům. Dodal, že armáda zapomněla, že její hlavní rolí je chránit egyptské hranice, a „rozhodla se zabíjet vlastní lidí“.

Na egyptskou prozatímní vládu naléhají i USA. Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Hartová řekla, že by se měla vyhnout násilí: „Pokračuje v naléhání na představitele prozatímní vlády a bezpečnostní síly, aby ctily právo na poklidné protesty.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám