Hlavní obsah

Počet obětí války v Sýrii přesáhl 100 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozbrojený konflikt v Sýrii si od svého začátku vyžádal už víc než 100 tisíc mrtvých. Uvedl to generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Poslední odhad obětí je o sedm tisíc vyšší, než OSN uváděla v červnu.

Foto: Sana, Reuters

Obyvatelé jihovýchodního předměstí Damašku u vraků aut zasažených výbuchem.

Článek

Generální tajemník OSN zveřejnil nový odhad počtu obětí na tiskové konferenci v sídle Spojených národů v New Yorku, které se zúčastnil také americký ministr zahraničí John Kerry. Oba zdůraznili, že podle nich je nutné rychle najít politické řešení krize v Sýrii.

„Konflikt zabil přes 100 000 lidí a z domovů vyhnal milióny lidí, musíme ho ukončit,” uvedl Pan Ki-mun.

Podle šéfa Spojených národů většinu obětí tvoří civilisté. Už při minulých odhadech OSN uváděla, že počet mrtvých v Sýrii je pravděpodobně podhodnocený, protože nejsou k dispozici spolehlivá data.

Pan Ki-mun také vyzval ke svolání mírové konference. Měla by se podle něj konat v září. Její uspořádání společně prosazují Spojené státy a Rusko. Zasedání se mělo původně konat v červnu ve švýcarské Ženevě. Nakonec k němu ale nedošlo především kvůli neústupnosti zástupců syrské opozice a vlády.

Válka v Sýrii už trvá dva roky. Zhruba milión a sedm set tisíc Syřanů před ní uteklo do sousedních zemí.

Oznámení o odhadovaném počtu mrtvých v Sýrii přišlo krátce poté, co v tamní metropoli vybuchla nálož umístěná v autě. Při explozi na jihovýchodním předměstí Damašku zemřelo sedm lidí a dalších víc než 60 bylo zraněno.

Reklama

Související články

Sarin v Sýrii použili rebelové, tvrdí Moskva

Rusko má důkazy, že syrští rebelové použili letos 19. března při útoku u města Halab na severu země bojový plyn sarin. V úterý to v New Yorku prohlásil ruský...

Výběr článků

Načítám