Hlavní obsah

Silný výbuch v baště Hizballáhu zranil přes 50 lidí

Aktualizováno

Exploze auta napěchovaného výbušninami zranila v libanonském Bejrútu 53 lidí. K výbuchu došlo v jižní části města, která je baštou radikálního hnutí Hizballáh, jehož členové bojují v Sýrii po boku vojáků prezidenta Asada. Žádný ze zraněných není ve vážném stavu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na libanonského ministra zdravotnictví.

Foto: Issam Kobeisi, Reuters

Po výbuchu na jižním předměstí metropole Bejrútu začalo hořet několik aut.

Článek

Výbuch na parkovišti v rušné obchodní a obytné čtvrti, kde se nachází řada politických kanceláří Hizballáhu, způsobil požár několika aut a vyslal k obloze mohutný oblak černého dýmu. K útoku se nikdo nepřihlásil.

Atentát byl spáchán v den, kdy mnozí libanonští muslimové začínají slavit postní měsíc ramadán. "Toto je dílo agentů, kteří se snaží vyvolat konflikt v Libanonu," prohlásil poslanec za Hizballáh v libanonském parlamentu Alí Mikdad.

Foto: Hasan Shaaban, Reuters

Libanonská vojenská policie u zbytků auta, ve kterém byla ukrytá nálož.

Po výbuchu na místě demonstrovala asi stovka rozhořčených příznivců Hizballáhu, kteří nesli portréty vůdce hnutí Hasana Nasralláha.

V čtyřmilionovém Libanonu, kde žijí vedle sebe křesťané a téměř stejně početné skupiny vyznávající šíitskou a sunnitskou větev islámu, výrazně vzrostlo napětí po intervenci Hizballáhu v Sýrii, kde jednotky prezidenta Asada bojují již dva roky s povstalci. Zatímco libanonští sunnité převážně podporují syrské rebely, libanonští šíité stojí povětšinou na Asadově straně.

Před několika týdny zasáhly jih Bejrútu dvě rakety a zranily několik lidí. Ani za květnový raketový útok nepřijala žádná ozbrojená skupina odpovědnost. Některé syrské sunnitské povstalecké skupiny nicméně pohrozily útoky na libanonském území, když hnutí Hizballáh začalo podporovat Asadovy oddíly v jejich bojích proti opozici v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Související články

Boje se přenesly ze Sýrie do Libanonu

Několik obětí si vyžádala nedělní přestřelka mezi syrskými vzbouřenci a libanonskými šíitskými milicemi Hizballáh u města Kusajr. Podle libanonských...

Výběr článků

Načítám