Hlavní obsah

U základního tábora Nanga Parbatu zastřelili ozbrojenci devět horolezců

Novinky, ČTK, Jakub Kynčl
Islámábád
Aktualizováno

Pákistánští ozbrojenci v sobotu přepadli hotel v odlehlé horské oblasti na severu země u základního tábora deváté nejvyšší hory světa Nanga Parbat a zabili devět zahraničních turistů i jejich místního průvodce. S odvoláním na místní policii o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Podle prvních informací agentury AP mělo být obětí celkem 11 a pocházely z Číny, Ruska a Ukrajiny. Útok se odehrál ve správní oblasti Gilgit-Baltistán.

Foto: Profimedia.cz

Nanga Parbat je devátou nejvyšší horou světa.

Článek

Není zatím jasné, zda se cizinci v základním táboře připravovali na zdolání deváté nejvyšší hory světa Nanga Parbat či zda jen chtěli navštívit základní tábor.

Tito cizinci jsou naši nepřátelé a my se hrdě hlásíme k odpovědnosti za jejich zabití. V budoucnu budeme v podobných útocích pokračovat.
mluvčí skupiny Džundulláh

"Neznámí lidé vnikli do hotelu, kde přespávali zahraniční turisté, a začali střílet," řekl agentuře Reuters policejní důstojník Alí Šér. "Zabili deset zahraničních turistů a uprchli."

Místní úřady vyslaly do oblasti příslušníky bezpečnostních sil. Oblast je velmi odlehlá a nevedou do ní žádné sjízdné silnice, proto těla obětí bude muset přepravit vrtulník.

K útoku, který se stal kolem jedné hodiny ranní místního času (kolem 04:00 SELČ) se přihlásila pákistánská militantní skupina Džundulláh, napsala agentura Reuters. Podle agentur AP a AFP se k masakru přihlásila pákistánská odnož radikálního hnutí Taliban.

"Tito cizinci jsou naši nepřátelé a my se hrdě hlásíme k odpovědnosti za jejich zabití. V budoucnu budeme v podobných útocích pokračovat," řekl mluvčí skupiny Ahmad Marvát.

První napadení turistů v oblasti

Pákistánský prezident Asif Alí Zardárí a premiér Rádža Parvíz Ašraf již čin veřejně odsoudili.

Oblast Gilgit-Baltistán, která hraničí s Čínou a pákistánskou částí Kašmíru, bývala považována za jednu z nejbezpečnějších v zemi. V posledních letech se ale stala dějištěm série útoků ozbrojenců proti šíitské menšině. Je to ale vůbec poprvé, co v této oblasti známé svou přírodní krásou napadli zahraniční turisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám