Hlavní obsah

Asadovy jednotky použily chemické zbraně u Damašku, hlásí rebelové

Damašek

Syrské vládní jednotky použily chemické zbraně proti povstalcům obklopujícím vojenskou základnu ve městě Adrá nedaleko hlavního města Damašku. Podle agentury Reuters to oznámila syrská opozice. Při útoku prý přišli o život dva rebelové a dalších 23 jich utrpělo zranění. Zprávu o použití chemických zbraní se zatím nepodařilo nezávisle ověřit.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Provládní bojovníci v Sýrii

Článek

"Lékaři popisují použitou chemickou zbraň jako fosfor, který zasahuje nervový systém a způsobu poruchy rovnováhy a vědomí," řekl přívrženec syrské opozice na damašském předměstí Dúmá, kam byli zranění převezeni. Dva bojovníci prý zemřeli krátce poté, co rakety nesoucí údajně i chemickou látku explodovaly v jejich blízkosti.

Na videozáznamu bylo podle agentury Reuters vidět muže na nemocničních lůžkách. Jednomu z nich se třásly ruce, zatímco se lékaři pokoušeli stabilizovat jiného muže. Dalšímu pacientovi na záběrech tekly z úst sliny.

Zprávy o použití chemického plynu během povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada v Sýrii se objevily již minulý týden. Syrské úřady a povstalci se z vypálení střely s chemickou látkou na severu země obviňují navzájem. Incident bude vyšetřovat OSN.

List The Sunday Times v neděli s odvoláním na odborníky napsal, že při útoku v syrské provincii Halab nebyl použit nervový plyn, jak se myslelo, ale zřejmě koncentrovaný slzný plyn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám