Hlavní obsah

Obama podpořil úsilí Palestinců o samostatnost

Ramalláh

Americký prezident Barack Obama po čtvrtečních jednáních s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem podpořil snahu Palestinců o samostatnost. Uvedl, že Spojené státy jsou „hluboce zavázány vytvoření nezávislého a svrchovaného státu Palestina“.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Americký prezident Barack Obama (vlevo) a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás přicházejí na společnou tiskovou konferenci v Ramalláhu.

Článek

„Jednoduše, Palestinci touží po vlastním státu,“ řekl Obama v Ramalláhu po jednání s Abbásem a dodal, že úsilí o uzavření míru nelze vzdát. "Stále podporujeme řešení v podobě dvou států - Palestiny a Izraele. Budeme západnímu břehu dále pomáhat, je to investice do míru.“

Abbás uvedl, že rozhovory byly užitečné. Palestinci ale od nich moc nečekali, jednání o míru do vlády izraelského premiéra Netanjahua nepostupují.

Osady jsou překážkou

Abbás prohlásil, že stát nemůže být vytvořen prostřednictvím násilí, okupace, budování osad a zatýkání. Popisoval tak situaci Palestinců na západním břehu Jordánu a izraelskou politiku na něm. Abbás řekl, že si Palestinci přejí mít stát v hranicích, které existovaly do války v roce 1967. Počítá v to pásmo Gazy, západní břeh a východní Jeruzalém, kde ale žije žije půl miliónu Izraelců.

Osady se považují za překážku mírových rozhovorů. Přítomni novináři se ptali právě na to. Obama řekl, že při středečním setkání vysvětlil izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že budování osad nepovažuje za konstruktivní a že to nepomůže dosáhnout míru.

Navzdory bezpečnostním opatřením, se konala v Ramalláhu demonstrace 150 lidí proti návštěvě Obamy.

Ve čtvrtek také palestinští radikálové z pásma Gazy, které je de facto samostatné a nepodřízené Abbásovi a v němž vládne hnutí Hamás, vypálili dvě rakety na izraelské město Sderot, kde nezpůsobily žádné škody. Další dvě rakety se zřítily v Gaze.

Reklama

Související články

Prezident Obama je poprvé v Izraeli

Na svoji první návštěvu Izraele a k jednáním s prezidentem Šimonem Peresem a premiérem Benjaminem Netanjahuem přiletěl prezident Spojených států Barack Obama....

Výběr článků

Načítám