Hlavní obsah

Damašek a vzbouřenci se navzájem obviňují z použití chemických zbraní

Damašek

Syrská vláda v úterý obvinila povstalce, že v bojích v provincii Halab použili raketu s chemickou hlavicí. Syrská státní tisková agentura SANA dodala, že přitom zahynulo 16 lidí a zraněno bylo 86 dalších. Rebelové naopak tvrdí, že plyn použila armáda.

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Povstalci v syrském Halabu

Článek

Syrský ministr informací Umrán Zuabi uvedl, že povstalci vypálili raketu s chemickou hlavicí z čtvrti Nairab na jihu Halabu na osm kilometrů vzdálené město Chán al-Asalu. Podle něj o život přišli většinou civilisté.

Dodal, že za jejich smrt nesou vinu Turecko a Katar, tyto země totiž povstalce podporují.

Rebelové naopak z chemického útoku obvinili vládní vojska. "Slyšeli jsme zprávy z brzkého rána o útoku režimu na Chán al-Asal. Jsme přesvědčeni, že vypálili scud s chemickými látkami. Pak jsme viděli, že režim obrátil tyto zprávy proti nám," řekl deníku Jerusalem Post velitel jedné ze vzbouřeneckých skupin Kásim Saadaddín.

Sýrie má značné zásoby chemických zbraní. Asadův režim byl ze strany Západu několikrát varován, že pokud je použije, bude čelit tvrdé odpovědi. Damašek poté zdůraznil, že chemické zbraně nikdy nepoužije proti vlastním lidem.

Západ má také strach, že chemické zbraně mohou padnout do rukou vzbouřenců, mezi nimiž jsou silně zastoupeni sunnitští islámští radikálové blízcí Al-Káidě.

Írán může Sýrii dodávat zbraně

USA v úterý znovu obvinily Irák z toho, že ignoruje přelety íránských letadel nad svým územím. Podle Washingtonu mohou být na palubách letadel zbraně určené vládě v Damašku. USA vznesly podobnou námitku již loni, Iráčané tehdy dvě íránská letadla přinutili přistát a prohledali je. Nic podezřelého na palubách nenašli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám