Hlavní obsah

Ahmadínežád objal Chávezovu matku a teď má za to v Íránu problémy

– Teherán

Nové kritiky z konzervativních kruhů se po svém návratu z Venezuely do vlasti dočkal íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Na pohřbu bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveze totiž minulý pátek objal truchlící Chávezovu matku, napsal britský server Daily Telegraph.

Foto: ČTK/AP

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád utěšuje matku zesnulého prezidenta Venezuely Elenu Frías de Chávez.

Článek

Ahmadínežáda utěšujícího 78letou Elenu Frías de Chávez zachytil fotograf prezidentského paláce Miraflores.

Podle íránských konzervativců se Ahmadínežád dopustil náboženského prohřešku. „Není dovoleno potřást si rukou s ženou, která není v příbuzenském vztahu, a to za žádných okolností. Je jedno, jestli je ta žena mladá, nebo starší,“ řekl agentuře Mehr duchovní Muhammad Takí Rahbar, který vedl páteční modlitby v třetím největším íránském městě Isfahánu.

Muhammad Dehkán, jeden z předsedů parlamentu, zase uvedl, že epizoda z Caracasu odhalila povahu „deviantního proudu“, což je termín užívaný nejvyšší náboženskou autoritou, ajatolláhem Alím Chameneím, pro okruh lidí blízkých Ahmadínežádovi, které konzervativci kritizují za podkopávání principů, na nichž islámská republika stojí.

Ahmadínežád v Caracasu také políbil Chávezovu rakev a prohlásil, že věří v jeho návrat po boku Ježíše a posledního imáma. [celá zpráva]

Ani to se u íránských tradicionalistů nesetkalo s pochopením. Přední klerik blízký Chameneímu, ajatolláh Ahmad Chatámí, bez okolků prohlásil: “Říkám přímo, že zašel příliš daleko. Prezident mohl poslat diplomatický vzkaz bez náboženských konotací.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám