Hlavní obsah

Syrští povstalci zajali pozorovatele OSN a požadují stažení vládních jednotek

New York

Třicetičlenná skupina syrských vzbouřenců zajala ve středu u Golanských výšin přes dvacet mírových pozorovatelů OSN. Jejich propuštění podle Syrské organizace pro lidská práva povstalci podmiňují stažením syrských vládních jednotek z provincie Dará na jihu Sýrie. Povstalci zveřejnili požadavky ve videu na internetu. Informaci o únosu pozorovatelů potvrdil mluvčí OSN Eduardo del Buey.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Člen Brigády mučedníků od řeky Jarmúk požaduje stažení Asadových vojsk z provincie Dará výměnou za propuštění unesených pozorovatelů OSN.

Článek

Míroví pozorovatelé OSN byli podle něj na pravidelné kontrolní misi v nárazníkovém pásmu oblasti u izraelských hranic. Vzbouřenci jejich konvoj zastavili poblíž pozorovatelského stanoviště číslo 58, které bylo o víkendu poškozeno při tvrdém střetu u nedaleké osady Al-Džamla a bylo evakuováno.

Pozorovatele, kteří jsou z Filipín, unesla jen málo známá Brigáda mučedníků od řeky Jarmúk.

Pozorovatelé byli v zemi nikoho

"Je to choulostivá situace, protože příslušná zóna separace (místo únosu) není pod kontrolou Izraele ani Sýrie, je to jakési území nikoho," sdělil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin, který prohlášení přečetl. Potvrdil, že únosci z řad syrské opozice adresovali syrské vládě určité požadavky související s aktuální situací v Sýrii, blíže je ale neupřesnil.

Čurkin zároveň uvedl, že unesených vojáků mírových sil není kolem 20, jak uváděly první zprávy, nýbrž více. Přesné číslo zajatých ale nesdělil. Potvrdil, že únos se obešel bez násilí a únosci se zmocnili i vozidel vojáků mírových sil.

Člen organizace Human Rights Watch Peter Bouckaert řekl agentuře Reuters, že monitorovací skupina vyšetřovala zapojení brigády Mučedníků od Jarmúku do povraždění zajatých syrských vládních vojáků.

Izrael obsadil Golany za války v roce 1967 a část jich pak anektoval. Nárazníkové pásmo se táhne od hory Hermon po jordánskou hranici a v některých místech je široké až šest kilometrů. Kontrolují ho Pozorovatelské síly OSN pro odpoutání (UNDOF).

Izrael je se Sýrií oficiálně ve válečném stavu. Od válečného konfliktu v roce 1973 spolu ale země nebojovaly. Sýrie mírové rozhovory s Izraelem podmiňovala návratem Golan.

Za válek v letech 1967 a 1973 z výšin odešlo na 150 000 původních obyvatel. Teď tam žije pod izraelskou okupací 18 000 syrských drúzů. Většina z nich odmítla nabídku získat izraelské občanství. Kromě nich Golany obývá asi 20 000 izraelských osadníků.

Izrael reaguje zatím zdrženlivě na občasné dopady syrských raket nebo granátů na Golanské výšiny. V pondělí ale varoval Radu bezpečnosti OSN, že nelze očekávat, že "bude nečinně přihlížet" rozšiřování syrské občanské války přes hranici na své území.

Reklama

Výběr článků

Načítám