Hlavní obsah

V Sýrii zabili íránského generála

– Bejrút

Vysokého íránského činitele zabili cestou z Damašku do Bejrútu, uvedl list New York Times. Podle některých zpráv zřejmě šlo o bývalého generála Íránských revolučních gard, který dohlížel v Libanonu na rozvojové programy.

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Bojovníci v syrském Halabu

Článek

Smrt íránského činitele potvrdilo íránské velvyslanectví v Bejrútu, které vražedný útok připsalo "ozbrojeným teroristickým skupinám". Syrský režim takto označuje vzbouřenou opozici.

Íránská ambasáda uvedla, že zabitým byl předseda Íránské komise pro rekonstrukci Libanonu Húsám Chošnevis.

Elitní složka íránských ozbrojených sil, Strážci revoluce, naproti tomu informovala, že zabit byl jeden z jejích velitelů, generál Hasan Šaterí který byl vyslancem Strážců v Libanonu, aby tam dohlížel na Íránem financované rekonstrukční projekty. Že šlo o generála, potvrdil velitel sil Kuds generál Kasim Sulajmani.

V Libanonu působil pod jiným jménem

Šaterí působil na jihu Libanonu, kam byl vyslán v roce 2006 po konci války Izraele s Hizballáhem. List Wall Steet Journal píše, že tam používal krycí jméno Húsám Chošnevis, aby skryl svou vojenskou minulost. Zda jeho funkce nebyla jen zástěrkou pro jinou činnost, nelze s jistotou říci. Írán podporuje a vyzbrojuje šíitské milice Hizballáhu v Libanonu i syrský režim Bašára Asada. Generál také pomáhal s obnovou válkou zničených oblastí Afghánistánu.

Podle syrských oficiálních zdrojů byl vůz s Íráncem napaden povstalci poblíž města Zabadání, pár kilometrů před hranicí s Libanonem.

Libanonský list As-Safír na webu napsal, že se íránský činitel vydal "do Sýrie, konkrétně do města Halab, aby tam prověřil projekty na obnovu města" těžce poničeného boji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám