Hlavní obsah

Ahmadínežádova ochranka se nenudila, v Káhiře po něm hodili botu

– Káhira

Ochranka íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda musela zasáhnout, když se jeden Syřan snažil prezidenta trefit botou při jeho úterní návštěvě káhirské mešity. Nespokojený muž na Ahmadínežáda volal, že je to on, kdo zničil Sýrii. Incident je zaznamenán na videu, které zveřejnila turecká agentura Anadolu.

BEZ KOMENTÁŘE: V Káhiře hodili po Ahmadínežádovi botu

 
Článek

Ochranka Syřana rychle vyvedla z místa, Ahmadínežád nakonec od návštěvy mešity ve staré Káhiře upustil. Po pokusu zaútočit na prezidentovu delegaci byli zatčeni další čtyři lidé.

Úder botou je v muslimském světě považován za urážku. Roku 2008 irácký novinář Muntadar Zajdí na tiskové konferenci v Bagdádu takto napadl tehdejšího amerického prezidenta George Bushe, který stačil uhnout. Zajdí byl sice odsouzen, ale muslimové ho považují za hrdinu.

První návštěva od íránské revoluce

Ahmadínežád je v Egyptě poprvé od roku 1979, kdy Egypt podepsal s Izraelem jako první arabská země mírovou smlouvu a v Íránu se po islámské revoluci změnil režim. Účastní se 12. summitu zemí Organizace islámské spolupráce (OIC), který bude trvat do čtvrtka.

V úterý se Ahmadínežád, který stojí v čele šíitské velmoci, vydal do střediska sunnitského islámu, na univerzitu Al-Azhar. Ačkoli se egyptské úřady snaží zklidnit kritiky Ahmadínežádovy návštěvy slovy, že hosta je třeba respektovat, radikální muslimové se snažili vstup do Al-Azharu zablokovat. Někteří nesli transparenty s výzvami, aby Egypt vztahy s Íránem nerozšiřoval, ale naopak zpřísnil.

Zejména salafisté, tedy vyznavači víry v pospolitost pravověrných muslimů, v níž hlavní slovo budou mít Arabové, žádali, aby byl Ahmadínežádovi zakázán vstup do mešit. Požadovali také, aby byl Ahmadínežád přinucen vyslovit se k údajnému pronásledování sunnitů v Íránu a také k podpoře, již Teherán poskytuje vládě v Damašku.

Reklama

Výběr článků

Načítám