Hlavní obsah

Syrská opozice zničila základnu na Golanských výšinách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Jeruzalém

Syrská opoziční fronta An-Nusra tvrdí, že při útoku na syrskou armádní základnu v blízkosti Golanských výšin zabila 200 vojáků včetně osmi členů rozvědky. O atentátu v pátek informoval izraelský rozhlas.

Foto: Reuters

Syrští vzbouřenci

Článek

Podle izraelského rádia byl atentát spáchán ve čtvrtek večer pomocí výbušnin umístěných v automobilu. Základna je údajně téměř zničená.

Informaci o útoku potvrdily také syrské opoziční zdroje a i podle nich za akcí stojí An-Nusra. "Myslíme si, že o život přišel i plukovník, který řídil bojové akce proti opozici v té oblasti," řekl šéf londýnské opoziční skupiny Ramí Abdar Rahmán.

Základna se nachází v provincii Kunajtra u hranice s Izraelem.

Fronta An-Nusra je považovaná za teroristickou skupinu hlásící se k ideologii Al-Káidy. Její vojenské úspěchy v Sýrii jsou ale nepřehlédnutelné. Právě kvůli účasti její i skupin jí podobných západní státy odmítají požadavky opozice na vyzbrojení. Panují obavy, že by zbraně mohly padnout do rukou teroristů.

Boje v Homsu

Podle zpráv ze Sýrie armáda stupňuje boje v Homsu. Ve snaze zajistit armádě volný průjezd na západ a sever tam posílila své pozemní jednotky. Až 15 000 sunnitských obyvatel se ocitlo v armádním obklíčení na jihu a západě města.

Podle opozice v Homsu od neděle zemřelo při dělostřelecké palbě a leteckém bombardování 120 lidí.

Syrská vláda vyzývá uprchlíky k návratu

Syrská vláda v pátek vyzvala k návratu občany, kteří uprchli kvůli bojům ze Sýrie. Podle údajů OSN je jich v okolních zemích 650 000. [celá zpráva]

Státní tisková agentura SANA oznámila, že vláda chce navrátilcům pomoci bez ohledu na to, zda odešli "legálně, nebo nelegálně". Návrat prý bude umožněn i představitelům opozice, kteří projeví zájem o usmiřovací rozhovory s vládou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám