Hlavní obsah

Ze Sýrie uprchlo už 650 000 lidí

Davos/Moskva

Od 15. března 2011, kdy začaly protesty v Sýrii, ze země uprchlo přes 650 000 lidí. Oznámila to ve středu na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová. Během týdne opustilo zemi přes 50 000 Syřanů, neboť ještě v polovině ledna OSN hovořila o 600 000 uprchlících.

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Syřanka s rodinou čeká na vízové razítko v Libanonu.

Článek

"Situace v zemi už je katastrofální a jen se zhoršuje," řekla Amosová. Příliv uprchlíků přitom vyvolává u obyvatel sousedních zemí otázky, kolik lidí ze Sýrie ještě přijde.

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu v Davosu ujistil, že jeho země své hranice syrským uprchlíkům nikdy neuzavře. Turecko už přitom přijalo zhruba 160 000 Syřanů v 16 uprchlických táborech a dalších 67 000 jich žije přímo v tureckých městech.

"Dozvěděl jsem se, že dalších 10 000 uprchlíků čeká na hranici na vstup do Turecka," dodal ministr s tím, že ve výstavbě je už 17. uprchlický tábor.

Rusko slíbilo pomoc Libanonu

Rusko pomůže Libanonu řešit humanitární problémy způsobené syrskými uprchlíky. V rozhovoru s libanonským prezidentem Michelem Sulajmánem to u Moskvy řekl ruský prezident Vladimir Putin. "Pověříme experty, aby vypracovali návrh na objem takové pomoci. Může jít o finance uvolněné přímo pro uprchlíky."

Moskva může podle něj Libanonu nabídnout i dočasná přístřeší, stany a léčiva. O rozsahu pomoci se mají poradit ruští a libanonští odborníci.

Ruský ministr zahraničí po návratu ruských uprchlíků ze Sýrie současně zkritizoval odpůrce syrského prezidenta Bašára Asada, že jsou posedlí jeho sesazením a chtějí jednat až poté, což podle něj přispívá k nárůstu počtu obětí.

Konflikt si podle OSN vyžádal na 60 000 životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám