Hlavní obsah

Syrští rebelové už stojí před branami Damašku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrští rebelové v úterý podle BBC oznámili další úspěchy. Ovládli město Halfaja ve střední části Sýrie a zaútočili na armádní základnu na jihu země u města Dará, kde se zmocnili většího množství tanků. Bojují také o dva palestinské tábory na okrajích Damašku, přičemž podle ČTK tvrdí, že ovládli tábor Jarmúk, BBC a Český rozhlas to ale nepotvrdily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové bojují v okolí DamaškuVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co se rebelům podařilo ovládnout armádní posty u města Halfaja v provincii Hamá, označili je za osvobozenou oblast.

Na jihu země poblíž města Dará, kde se loni v březnu konaly jedny z prvních protestů proti prezidentovi Bašáru Asadovi, zaútočili na základnu syrské 34. brigády. Při útoku se zmocnili neupřesněného množství tanků. Z tábora Jarmúk na okraji Damašku se jim podařilo po tvrdých bojích vytlačit prosyrskou Lidovou frontu pro osvobození Palestiny, která tam měla své velitelství. Povstalcům v tom pomohly další palestinské frakce.

Z mešity v táboře vysílali varování armády, aby lidé do dvanácti hodin opustili své domovy. Vláda zřejmě chystá odvetné ostřelování a bombardování tábora, kde žije 148 500 lidí.

Podle palestinského aktivisty, citovaného agenturou Reuters, je celý tábor Jarmúk "pod kontrolou (povstalecké) Syrské svobodné armády". Rebelové kontrolují i jižní předměstí metropole Tadamún a Kadám.

Boje se blíží k centru Damašku

O zesílení bojů a přibližování fronty k centru Damašku svědčí i údaje zdravotníků. Do hlavní nemocnice v Damašku je denně přiváženo až sto zraněných, mezi nimiž se objevuje stále větší počet žen a dětí, uvedl mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) na brífinku v Ženevě. V nemocnici podle něj docházejí léky a anestetika k ošetření zranění, z nichž většina jsou popáleniny, střelné rány a zranění v důsledku explozí.

Pro případ nezbytné evakuace ruských občanů ze Sýrie vyslala Moskva do Středozemního moře plavidla válečného námořnictva. Skupina dvou válečných lodí, tankeru a doprovodného plavidla vyplula z baltského přístavu v pondělí a míří k syrskému pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám