Hlavní obsah

Rusko připustilo porážku Asada

– Moskva

Tajemník ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov ve čtvrtek připustil, že režim Bašára Asada může padnout. Podle něj jeho síly „stále více ztrácejí kontrolu a území.“ Je to poprvé, co Rusko připustilo porážku Asada.

Článek

„Naneštěstí nemůžeme vyloučit vítězství syrské opozice,“ řekl Bogdanov v den, kdy Sýrie zažila další atentát. Pumový útok ve městě Katana si 25 km jihozápadně od Damašku si vyžádal 16 mrtvých a 25 zraněných, uvedla libanonská, na Hizballáh napojená televize Al-Manar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch bomby v autě v syrské Kataně zabil 16 lidíVideo: Reuters

Ve středu večer zahynulo v Damašku sedm lidí při výbuchu tří náloží u ministerstva vnitra. Terčem byl podle státní televize konvoj ministra vnitra Muhammada Ibráhíma Šaara, jemuž se nic nestalo; zranění utrpělo 50 osob.[celá zpráva]

Američtí představitelé současně uvedli, že Asad nasadil proti rebelům i balistické rakety krátkého doletu scud. [celá zpráva]

USA před neřešitelnou situací

Ruský list Kommersant ale upozorňuje, že i USA stojí v Sýrii před neřešitelnou situací. Vsadily na opozici bojující proti Bašáru Asadovi, o čemž svědčí i oficiální uznání. Na straně druhé v řadách téže opozice stále významnější roli hrají radikální islamisté spjatí s Al-Káidou, kteří jsou hlavním nepřítelem USA, napsal ruský list Kommersant.

Fronta an-Nusrá, kterou USA považují za pobočku Al-Káidy, představuje významnou vojenskou sílu. Právě její jednotky dobyly velkou vojenskou základnu u Halabu. Washington přitom tento týden zařadil Frontu an-Nusrá na seznam teroristických organizací. Okamžitě poté 29 opozičních syrských stran a hnutí vydalo společné prohlášení na podporu islamistů. Asadovi protivníci požadovali od Washingtonu, aby přestal očerňovat jejich "bratry ve víře a hrdiny" a přestal se vměšovat do syrských věcí. A na znamení solidarity s Frontou an-Nusrá opozičníci vyzvali své přívržence vyvěsit její vlajky - ty samé jako u Al-Káidy.

Vítězství opozice by podle listu mohlo vést k tomu, že se ve vládě objeví zástupci islamistů a teroristů už jen proto, že z vojenského hlediska jednotky "džihádistů" často převyšují své světské spojence.

Může se tak opakovat situace z Libye, kde radikálové nakonec podnikly útok na americký konzulát v Benghází, kde začala vzpoura proti Kaddáfímu, k jehož svržení výrazně napomohl Západ svou intervencí, na které se podílely Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám