Hlavní obsah

Izrael postaví na okupovaných územích další domy

Jeruzalém

Izraelská vláda povolila výstavbu dalších 3000 bytových jednotek na okupovaných palestinských územích. Uvedl to v pátek server deníku Ha’arec. Nové domy mají stát ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Výstavba židovského sídliště

Článek

Některé domy mají podle izraelského deníku stát mezi Jeruzalémem a osadou Ma’ale Adumim. Proti plánům výstavby v oblasti známé jako E1 se silně bouří Palestinci, podle nichž budou znamenat rozdělení západního břehu vedví.

Výstavba na územích, které Izrael kontroluje od války v roce 1967, je jednou z hlavních překážek mírového vyrovnání mezi oběma stranami. Palestinci naproti tomu nejsou ochotni uznat právo Izraele na existenci a dát mu bezpečnostní záruky.

Zpráva o nové výstavbě na územích, které podle mezinárodního práva Izrael kontroluje protiprávně, přišla jen den poté, co Valné shromáždění OSN de facto uznalo nezávislý palestinský stát, když ho přijalo za přidruženou zemi. [celá zpráva]

Česká republika byla jedinou zemí Evropské unie, která hlasovala proti. Stejně jako USA argumentuje, že mír na Blízkém východě musí uzavřít obě strany a jednostranné deklarace k němu nevedou. Neznamená to ale, že by česká diplomacie neuznávala právo Palestinců na vlastní stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám