Hlavní obsah

Konflikt v Gaze eskaluje, Izrael stupňuje bombardování

– Jeruzalém/Gaza • Aktualizováno
Novinky, rei

Boje mezi izraelskou armádou a palestinskými radikály v čele s hnutím Hamás přes noc na pátek zesílily. Radikálové z pásma Gazy vypálili na Izrael další stovky raket. Izraelci zesílili údery a zaútočili až na 150 cílů v palestinské enklávě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bombardování v pásmu GazyVideo: Reuters

 
Článek

Intenzivní boje pokračují třetí den poté, co Izraelci zlikvidovali šéfa vojenského křídla Hamásu Ahmada Džabarího. Izraelský premiér ve středu pohrozil větší vojenskou operací a po čtvrtečním dopadu dvou raket severně od Tel Avivu armáda povolala na 30 000 rezervistů. Izraelci ostřelují vybrané cíle v pásmu z letadel i tanků.

Nejméně 18 Palestinců, včetně dětí, zemřelo. Izraelská strana zaznamenala tři zabité na jihu země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nálety na Gazu pokračujíVideo: Reuters

V noci na pátek útočila izraelská armáda na 130 až 150 cílů v pásmu Gazy a Hamás oznámil odpálení více než 350 raket do čtvrteční noci, uvedla stanice BBC. Izrael uvedl, že dalších 11 střel bylo odpáleno přes noc. Celkem 130 střel odrazil izraelský obranný systém Železný dóm.

Foto: Ahmed Zakot , Reuters

Výbuchy ve městě Gaza

Spekulace o pozemním útoku

Těžké bombardování v pátek za úsvitu postihlo i hlavní město Gazu. Stalo se tak po výroku izraelského ministra obrany Ehuda Baraka, že útok na Tel Aviv, považovaný často za hlavní město židovského státu, by „vyčíslil cenu, kterou druhá strana odvetou zaplatí“.

V Tel Avivu zněly ve čtvrtek výstražné sirény kvůli dvěma raketám, k jejichž odpálení se přihlásila palestinská militantní skupina Islámský džihád. Střely údajně íránské výroby Fadžr-5 sice dopadly jedna na neobydlenou půdu a druhá do moře, nicméně Izrael vystrašily svým delším doletem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střela z Gazy totálně zdemolovala dům na jihu IzraeleVideo: Reuters

Izraelská média spekulují o možném pozemním útoku na Gazu. K hranici se přesunuje těžká vojenská technika. Velení armády ale tvrdí, že o pozemní akci ale zatím nepadlo rozhodnutí.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Následek izraelského bombardování ve městě Gaza

Armáda mezitím nad pásmem pokračovala také ve shazování letáků s varováním, aby se lidé „drželi dále od Hamásu a dalších teroristických organizací“. „Armáda před akcí rozšiřuje varovné letáky nabádající všechny civilisty, aby oblast evakuovali,“ komentovala izraelská obrana tento podnik už ve čtvrtek.

Foto: Majdi Fathi , Reuters

Izraelci zasáhli i generátor napájející dům předsedy Hamásu Ismaíla Haníji.

Předseda Hamásu Ismaíl Haníja z Gazy „zuřivý útok“ Izraele odsoudil. Varoval však, že to Palestince nezlomí. „My v Gaze zůstaneme pevní a neotřesení. Máme všichni důvěru v naše neohrožené bojovníky, kteří jsou nasazeni na frontě,“ řekl v televizním projevu.

Do Gazy v pátek zavítal egyptský premiér Híšám Kandil. Izrael avizoval, že údery během návštěvy poleví. Kandila doprovázelo několik ministrů. Přítomnost delegace byla projevem sympatií s Palestinci. Egypt už ve čtvrtek požádal Radu bezpečnosti OSN o nové zasedání kvůli obnovenému násilí a izraelské akce při tom nazval agresí. Premiér Kandil v Gaze prohlásil, že útoky jsou "katastrofou".

Do Gazy zamíří v sobotu i tuniský ministr zahraničí. Odvetné útoky Izraele nazval "barbarskou agresí".

Foto: David Ryneš, Novinky
Izrael podnikl v pásmu Gazy naposledy před čtyřmi lety rozsáhlou vojenskou operaci proti palestinským radikálům ostřelujícím území Izraele raketami. Po leteckých útocích, které židovský stát zahájil 27. prosince, následovala 3. ledna pozemní ofenzíva.
Dvaadvacet dnů dlouhá operace Lité olovo si vyžádala životy 1285 Palestinců. Zraněno jich bylo 4000 až 5000. Asi 90 000 Palestinců ztratilo střechu nad hlavou. Na izraelské straně zemřelo 14 lidí včetně devíti vojáků, zraněno bylo skoro sto osob.
V říjnu Izraelci s Palestinci dohodli příměří, které ale nevydrželo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám