Hlavní obsah

Násilí zmítá Libanonem, panuje strach ze syrského scénáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Nejméně tři lidé byli zabiti a více než desítka dalších zraněna při střetech v Libanonu, které pokračují po nedělním pohřbu policejního šéfa Visáma Hasana. Nejtvrdší jsou v Tripolisu a Bejrútu, kde se bojovalo v noci i ráno.

Foto: Omar Ibrahim, Reuters

Obrněné transportéry v sunnitské čtvrti Tripolisu

Článek

Mrtví jsou z Tripolisu, kde se střetli sunnité se šíity a alávity. Mezi oběťmi jsou dvě děti, devítiletou dívku zasáhl snajpr, napsala BBC. Podle zpráv místních obyvatel byly kolem Tripolisu rozmístěny početné armádní jednotky.

V Bejrútu byli nasazeni vojáci v sunnitské čtvrti Tárik al Džadída.

Bojovalo se ale ve všech městech mezi Bejrútem a Sajdá na jihu Libanonu.

Stabilita Libanonu je na hraně

Nejnovější vlna násilností v Libanonu je především reakcí na páteční atentát, při němž byl minulý týden zavražděn známý tvrdý kritik Sýrie, sunnita Visám Hasan. [celá zpráva]

Foto: Omar Ibrahim, Reuters

Obrněné transportéry v sunnitské čtvrti Tripolisu

Ukazuje ale taky na sílící napětí mezi libanonskými skupinami, které podporují, nebo odmítají režim syrského prezidenta Bašára Asada a ohrožují i tak křehkou stabilitu Libanonu.

Vzedmutí protivládních a protisyrských nálad v zemi v posledních dnech posiluje podle agentury AP obavy, že se občanská válka v Sýrii rozšiřuje přes hranice na území sousedního Libanonu v podobě sektářského násilí.

Většina libanonských sunnitů podporuje sunnitské syrské povstalce, zatímco libanonští šíité jsou nakloněni podpoře Asada. Ten je alávita a má proto blíž k šíitům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám