Hlavní obsah

USA čekají v Sýrii válku všech proti všem

Washington

Velení americké armády v tichosti vyslalo do Jordánska více než 150 vojenských specialistů. Pomáhají tam hlavně s organizací pomoci syrským uprchlíkům, ale připravují se i na možnost, že konflikt vyústí ve válku všech proti všem a syrská vláda ztratí kontrolu nad svým chemickým arzenálem. Ve středu to napsal list New York Times (NYT).

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci

Článek

USA zatím vojenskou pomoc syrské opozici odmítají. Analytici ale počítají s tím, že se Damašek bude snažit boje rozšířit za syrskou hranici, aby odlákal pozornost světa od zabíjení syrských civilistů. Podařilo se mu to v případě Turecka, když minulý týden Syřané zasáhli pohraniční turecké město a zabili tam pět civilistů. Turecko okamžitě zareagovalo protiútoky a posílením jednotek na hranici.

Sporadické boje jsou hlášeny také ze západní syrské hranice s Libanonem. Na východě státu vládní jednotky přišly v bojích s opozicí o několik přechodů do Iráku. USA proto chtějí současnou misí zabránit tomu, aby bylo Jordánsko coby jejich významný spojenec na Blízkém východě vtaženo do syrského konfliktu tak jako Turecko.

Zatím organizují pomoc pro uprchlíky

„S našimi jordánskými partnery už nějaký čas úzce spolupracujeme v několika oblastech, které se týkají Sýrie,“ připustil mluvčí Pentagonu George Little. Dodal, že panují hlavně obavy okolo syrského arzenálu chemických a biologických zbraní.

Americká jednotka je umístěna na základně severně od hlavního města Ammánu. V současnosti se soustředí na organizaci pomoci pro asi 180 000 Syřanů, kteří do sousedního Jordánska před válkou utekli. Američané už mimo jiné pomohli vybudovat uprchlický tábor Zaatari, kde je umístěno na 35 000 lidí. Postavili také čtyři školní budovy.

Základna bude důležitá v případě eskalace konfliktu

Zdroje z Pentagonu NYT ale potvrdily, že součástí mise je také příprava plánů na ochranu jordánského království, které je důležitým spojencem Washingtonu v regionu, a zabránění přeshraničních střetů podobných těm na syrsko-turecké hranici. [celá zpráva]

Americké velení podle mluvčích také diskutovalo o možném vytvoření nárazníkového pásma na syrském území podél hranice, které by kontrolovali jordánští vojáci. USA by takové pásmo podporovaly nejen politicky, ale i logisticky. Tento scénář ale prozatím realizován nebude a zůstává jen u myšlenky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Newyorské Timesy upozornily, že americká vláda zatím odmítá intervenci v Sýrii. Základna u Ammánu ale může sehrát důležitou roli v případě změny politiky. Nachází se jen asi 55 kilometrů od syrské hranice a je to nejbližší americká výspa u bojiště.

Jordánsko se obává, že nezvládne příliv syrských uprchlíků a navíc přes hranici do Sýrie proniknou islámští radikálové. Hraniční ostraha se Syřanům drolí i u hranic s Libanonem a Irákem.

Američané začali Jordáncům pomáhat už v létě. V květnu zde Spojené státy organizovaly rozsáhlé mezinárodní vojenské cvičení, jehož se účastnily i jednotky speciálních sil. Menší americký kontingent v Jordánsku po skončení manévrů už zůstal, uvedl NYT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám