Hlavní obsah

Začneme obohacovat uran na 60 procent, pohrozil íránský zákonodárce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán začne obohacovat uran na 60 procent, nepokročí-li vyjednávání s mocnostmi o íránském jaderném programu. V úterý to řekl místopředseda zahraničního a bezpečnostního výboru íránského parlamentu Mansúr Hakikatpúr, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád (uprostřed) u odstředivek v Natanzu.

Článek

„Pokud jednání potrvají do příštího roku, Írán nemůže garantovat, že se omezí na obohacování do 20 procent. Obohacování se pravděpodobně zvýší na 40 nebo 50 procent. V případě, že naše rozhovory selžou, mladí Íránci se naučí obohacovat až na 60 procent,“ prohlásil Hakikatpúr. Dodal, že takto obohacený uran by posloužil jako palivo pro ponorky na nukleární pohon.

Je to sice nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí a nikoliv parlament, kdo rozhoduje o zahraniční politice, nicméně poznámka zástupce šéfa důležitých parlamentních výborů ukazuje na odhodlání Íránu pokračovat v rozvíjení jeho programu navzdory sankcím Západu, upozornila Reuters.

Írán v současnosti obohacuje uran na 3,5 procenta pro jaderné elektrárny a na 20 procent pro reaktor sloužící k výzkumům v medicíně. Obohacováním na 60 procent by se významně přiblížil k hranici obohacování na 90 procent potřebnému k výrobě jaderné zbraně.

Obavy z bomby v rukou ajatolláhů

Západ a Izrael, jehož právo na existenci íránští představitelé opakovaně zpochybňují, se obávají, že Íránu jde ve skutečnosti o jadernou bombu. Teherán to popírá a tvrdí, že program má čistě průmyslové využití.

Skupina zemí včetně USA, Ruska, Číny a klíčových evropských států chce, aby Írán přestal obohacovat uran na 20 procent, uzavřel svoje podzemní jaderná zařízení a vydal více obohacený uran. Írán to odmítá a naopak žádá, aby zahraničí uznalo jeho právo na obohacování uranu. Jednání obou stran nepřinášejí výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám