Hlavní obsah

Palestina chce být nečlenským státem OSN

Palestinská území chtějí být nečlenským státem Organizace spojených národů. V newyorském sídle organizace to uvedl předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Krok by Palestincům umožnil účastnit se jednání členských zemí OSN. Zároveň by zvýšil jejich šanci na vstup do mezinárodních organizací včetně haagského Mezinárodního trestního soudu, kde by mohli žalovat Izrael. V současnosti mají palestinská území v OSN status stálého pozorovatele.

Článek

V současnosti mají palestinská území v OSN status stálého pozorovatele. "Věříme, že většina zemí světa podpoří naši snahu, jejímž cílem je zachránit naději na spravedlivý mít," uvedl Abbás.

Palestina loni usilovala o získání plného členství v Organizaci spojených národů. Její úsilí ale nakonec vyznělo naprázdno, protože nezískalo podporu v Radě bezpečnosti. Rada o palestinské žádosti zejména kvůli tlaku Spojených států nikdy nehlasovala. Jako plnohodnotného člena zatím loni palestinská území přijalo pouze UNESCO.

Zdůraznil, že Palestinci hodlají nadále usilovat nezávislý stát v předválečných hranicích z roku 1967. Po šestidenní válce tehdy Izrael část palestinského území zabral. Palestinci zároveň chtějí, aby hlavních městem jejich státu byl východní Jeruzalém.

Abbás mírovým rozhovorům s Izraelem nevěří

Abbás ale ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN vyjadřoval značný pesimismus ohledně dalších mírových rozhovorů s Izraelem. "Izrael odmítá ukončit okupaci a umožnit Palestincům dobrat se práv a svobody. Izrael odmítá nezávislost Palestiny," řekl Abbás, který v OSN vystoupil krátce před izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Izrael se podle Abbáse snaží rozdrobit palestinská území do malých enkláv obklopených židovskými osadami, zdmi a kontrolními stanovišti. "Tyto enklávy tak zůstanou pod úplnou nadvládou vojenské, koloniální okupace v novém balení s novými názvy, jako je jednostranný plán či stát s provizorními hranicemi," uvedl šéf palestinské samosprávy.

Netanjahu Abbásovi v OSN vzkázal, že jejich vzájemný konflikt nevyřeší nactiutrhání ani jednostranné kroky. Obě strany by se podle něj měly vrátit k jednáním, jejichž výsledkem bude demilitarizovaný palestinský stát a jednoznačné uznání Izraele ze strany Palestinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám