Hlavní obsah

Syrské děti popsaly, jak je ve věznicích mučí

– Bejrút/Berlín

Zažily hrůzy, na které do konce života nezapomenou: děti v Sýrii jsou vězněny, mučeny nebo zneužívány jako lidské štíty. Vyplývá to z líčení očitých svědků, které zveřejnila britská humanitární organizace Save the Children. Většina z dotazovaných uprchlických dětí je traumatizována, trpí nočními můrami nebo depresemi.

Foto: Reuters

Mnohé děti jsou místo ve škole ve vězení. Na snímku zničená škola v Homsu.

Článek

Některé vyprávěly, že byly během věznění podrobovány elektrošokům. Jiné musely sdílet cely s rozkládajícími se mrtvolami.

Šestnáctiletý Vaíl například vylíčil, jak mu před očima zemřel šestiletý chlapec. Před tím byl prý mučen a musel hladovět. "Viděl jsem, jak umřel. Přežil jen tři dny, pak prostě umřel. Celou dobu měl hrozný strach."

Patnáctiletý Chálid zase vyprávěl: "Přivázali mě za zápěstí ke stropu, nohy jsem měl nad podlahou, a pak mě zbili. Měli jsme mluvit, něco přiznat." Devítiletá Núr řekla: "Nebylo nic, co by nepoužili, aby nás zranili." Je poznamenaná na celý život. "Nehraju si. Proč? Protože už nejsem dítě."

Také Hasan musel přihlížet hrůzám. "Berou děti a postaví je před sebe. Dělají si z dětí ochranný štít," řekl čtrnáctiletý mladík. "Viděl jsem to na vlastní oči." Děti v Sýrii podle něj potřebují pomoc. "Potřebují pomoc, protože je mučí, bombardují, střílejí na ně."

Téměř každé z dotázaných dětí přišlo v konfliktu trvajícím už 18 měsíců o nějakého člena rodiny. "Žádné dítě by nemělo vidět krutosti, které jsou našim pracovníkům na místě denně líčeny," řekl zástupce organizace Justin Forsyth po návštěvě syrského uprchlického tábora v Jordánsku. "Je to vyprávění o mučení, vraždění a teroru."

Polévání vodou a kyselinou

Také organizace pro lidská práva Human Rights Watch už obviňovala Sýrii z mučení dětí. V její zprávě z počátku července stálo, že odpůrci režimu jsou mučeni možná v tisících syrských věznic. Existují také důkazy o násilí na dětech. "Nejmladší oběť mučení, s níž jsme mluvili, byl jedenáctiletý chlapec," řekl šéf německé odbočky HRW Wenzel Michalski při zveřejnění zprávy.

K mučicím metodám patří vytrhávání nehtů na prstech u rukou, několikahodinové věšení u stropu i polévání vězňů kyselinou z baterií nebo vařící vodou, uvádělo se ve zprávě HRW. Mluvilo se v ní zatím jen o 27 vězeňských mučírnách, skutečná čísla jsou prý ale mnohem vyšší.

"Vycházíme z toho, že takových vězeňských mučíren jsou tisíce," řekl tehdy Michalski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám