Hlavní obsah

V Damašku a na severu Sýrie pokračují tvrdé boje, střely dopadají i do Turecka

Damašek

Tvrdé boje pokračovaly v Sýrii i ve středu. Kromě severu země v okolí Halabu zažily těžká ostřelování také předměstí Damašku. Vojáci zcela uzavřeli jižní čtvrť hlavního města Hadžar Asuad. Státní média uvedla, že bylo zabito mnoho teroristů.

Foto: ČTK/AP

Povstalci připravují minometnou střelu v Halabu

Článek

Syrská média uvedla, že vládní vojsko postoupilo do čtvrti Hadžar Asuad, a bojuje s „ozbrojenými skupinami teroristů“. Mnoho povstalců prý bylo zabito. Podle místních obyvatel je čtvrt ostřelována z děl i vrtulníků.

Podle nezávislé Syrské organizace pro lidská práva povstalci ustupují ze čtvrtí na jihu Damašku. Syrský provládní list napsal, že "Damašek je nyní zabezpečen".

Syrští aktivisté také uvedli, že na jiném předměstí Džobár byl objeven masový hrob s těly dvaceti lidí popravených vládními silami.

Vzbouřenci ovládli přechod do Turecka

Po dvou dnech intenzivní střelby syrští povstalci ve středu ovládli přechod do Turecka v Tall Abjadu. Bitva o hraniční přechod začala v úterý. Rebelové ve středu dobyli celnici, strhli z ní syrskou vlajku a přechod otevřeli pro uprchlíky. Turecké úřady ale oblast uzavřely a policie zabránila masovým přesunům přes hranici.

Stále není jisté, zda rebelové kontrolují celý Tall Abjad; podle tureckých zdrojů mohou být do města kdykoli vyslány vládní posily.

Povstalci dále podle AFP drží tři ze sedmi hlavních přechodů do Turecka ve městech Báb al-Havá, As-Saláma a Džarábulus.

Střety v Tall Abjadu donutily úřady v sousedním Turecku evakuovat školy zasažené palbou. "Dopadá sem déšť kulek. Máme strach. Minulou noc jsme museli přečkat v jiném domě. Nevíme, co máme dělat," popisoval jeden z místních obyvatel situaci americké televizní stanici CNN.

Boje o Halab

Těžké boje pokračují v Halabu, kde povstalci ovládají několik čtvrtí. Podle AFP ale rebelové dále útočí na centra bezpečnostních sil a boje nabírají na intenzitě. Vláda ostřeluje čtvrti sousedící se starým městem jako je Bab al-Hadid a Báb al-Nasr.

Na severu Sýrie  podle organizace pro lidská práva Amnesty International (AI) syrská armáda bombarduje i oblasti, odkud se už rebelové stáhli, čímž se podle AI dopouští válečných zločinů. "Vládní síly teď rutinně ostřelují a bombardují města a vesnice s použitím těžkých zbraní a bomb bez navádění, které nedokážou zasáhnout konkrétní cíl, s vědomím, že oběti takových nahodilých útoků jsou téměř vždy civilisté," řekla agentuře Reuters jedna z představitelek AI. Režim to popírá.

AI také uvedla, že velmi narostl počet civilních obětí v Idlíbu a v Hamá.

Reklama

Výběr článků

Načítám