Hlavní obsah

Armáda potřebuje čas, zvítězíme, vzkázal Asad

– Damašek
Novinky, rei

Syrský prezident Bašár Asad neustoupí opozici, kterou označuje za teroristy. Armáda potřebuje čas a bitvu vyhraje. Asad to řekl televizi Al-Dunja. Současně odmítl jako „nerealistickou“ myšlenku na vytvoření humanitárních koridorů na území Sýrie.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Syrská vláda vede bitvu regionální i mezinárodní. Rozhodně potřebuje čas, než ji přivede k rozhodnému konci,“ řekl Asad. „Mohu to ale shrnout jednou větou: činíme pokrok,“ dodal.

Z množících se případů dezercí v syrské armádě si Asad údajně nic nedělá. Sýrie alespoň podle něj byla „očištěna“ od lidí postrádajících vlastenecké city.

Prezident zároveň odmítl návrh Turecka na vytvoření humanitárních zón v Sýrii pod patronátem OSN. „Budeme dělat kroky nazpět kvůli neznalosti některých tureckých představitelů, anebo se budeme soustředit na naše vztahy s tureckým lidem, zvláště s těmi, kdo při nás stáli během krize a nenechali se zviklat médii a propagandou?“ prohlásil Asad.

Boje v Sýrii trvají rok a půl. Zemřelo při nich přes 20 000 lidí, uvádějí různé zdroje.

V úterý pokračovaly tvrdé střety v Damašku, Aleppu i dalších městech. Dvanáct lidí zemřelo a 48 dalších bylo zraněno při výbuchu bomby v taxíku na pohřbu na předměstí hlavního města. Z organizování útoku se vzájemně viní vládní i opoziční síly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nálož v taxíku zabila v Damašku nejméně 12 lidí včetně tří dětíVideo: Reuters

Reklama

Související články

Boje v Sýrii už mají skoro 25 000 obětí

Podle nové bilance obětí syrského konfliktu, zveřejněné ve čtvrtek opoziční Syrskou organizací pro lidská práva (OSDH), zahynulo v Sýrii od března 2011 nejméně...

Výběr článků

Načítám