Hlavní obsah

V Sýrii mučí zadržené na desítkách míst, tvrdí ochránci lidských práv

Novinky, DPA,
New York

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) uvedla ve své nové zprávě k Sýrii, že se jí v zemi podařilo identifikovat 27 středisek pro zadržované. Tajné služby a vojenské jednotky tam mučí lidi, kteří jsou podezřelí, že se staví proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Foto: Profimedia.cz

Zadržený příslušník milice šabíha,který střílel po demonstrantech.

Článek

"Zpravodajské služby provozují úplné souostroví center mučení, která jsou rozptýlena po celé zemi," řekl jeden z analytiků HRW Ole Solvang.

Podle v úterý zveřejněné zprávy nejhorší metody mučení uplatňují Oddělení vojenského zpravodajství, Direktorát politické bezpečnosti, Ředitelství všeobecného zpravodajství a Velení zpravodajské služby letectva.

Osmdesátistránková zpráva vznikla na základě výpovědí více než 200 lidí, s nimiž členové HRW mluvili od začátku nepokojů v březnu 2011.

Většina lidí uvedla, že byli sami mučeni, nebo byli přímým svědkem mučení. Šlo hlavně o dlouhodobé bití obušky a kabely. Zadržení museli také dlouhodobě zaujímat nepřirozené a vyčerpávající postoje. Dále byli mučeni elektrickým proudem, popáleni kyselinou, sexuálně napadáni a ponižováni.

Mučeni byli především muži mezi 18 a 35 lety.

O mučení v Sýrii bylo zveřejněno už dříve několik zpráv. I nová zpráva uvádí, že by případy měly být předány Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) jako zločiny proti lidskosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrští povstalci mučí Asadovy vojáky

Opoziční síly v Sýrii unášejí, zadržují, mučí a popravují příslušníky vládních složek, uvedla v úterý ve své zprávě americká nevládní organizace Human Rights...

Výběr článků

Načítám