Hlavní obsah

Rusové poslali do Sýrie výsadkové lodě, Pentagon mluví o intervenci

Novinky, rei
Aktualizováno

Násilnosti v Sýrii pokračují, pozorovatelé OSN ukončili v obavách o bezpečnost svoji misi, přibývá masakrů, opozice žádá zahraničí o zásah. Rusko na pozadí horšící se situace v zemi vyslalo k břehům Sýrie dvě výsadkové lodě, v Pentagonu se začíná hovořit o vojenské intervenci.

Foto: ČTK/AP

Tank syrské armády u Dará

Článek

Rusko posílá dvojici lodí Nikolaj Filčenkov a Cézar Kunikov do syrského přístavu Tartus, "aby zajistily bezpečnost ruských občanů na strategické námořní základně" ruských sil, informovala agentura Interfax s odkazem na nejmenovaný armádní zdroj. Oficiální místa vyslání lodí nepotvrdila, podle Interfaxu ale mají lodě do Sýrie dopravit množství vojáků.

Nasazení lodí podle ruské agentury jasně dokresluje zhoršující se situaci v Sýrii na pozadí stažení pozorovatelů OSN ze země. Syrská opozice mezitím v pondělí ohlásila další ostřelování obytných čtvrtí v několika městech syrskou armádou. Kvůli intenzitě ostřelování údajně nemohou být ani ošetřováni zranění.

Foto: Shaam News Network/Handout, Reuters

Příslušníci opoziční osvobozenecké armády u Homsu

Podle izraelského serveru Debka ovšem byly ruské výsadkové lodě na cestě do Sýrie už v pátek a nyní by měly být v cíli.

V polovině minulého týdne vzaly vlády Ruska a USA zpět svá obvinění ohledně svého zapojení do konfliktu v Sýrii. [celá zpráva]

Rusko opakovaně varuje před vojenskou akcí v Sýrii, přestalo už ale za každou cenu hájit prezidenta Bašára Asada a prohlašuje, že budoucí syrská vláda by se bez něj mohla obejít.

Americká armáda je připravená

V Pentagonu se však už podle serveru Debka nehovoří o tom, zda dojde na vojenský zásah v Sýrii či nikoliv, nýbrž o tom, kdy to bude. "K intervenci dojde. Otázka nestojí na "jestli", ale "kdy", citoval server anonymní zdroj z americké obrany.

Zdroj také prohlásil, že americký prezident Barack Obama je blízko rozhodnutí ohledně povahy zásahu v Sýrii. Některé zdroje jej podle serveru definují jako "Libya lite", což by znamenalo omezenou variantu bezletové zóny vyhlášené loni nad Libyí a soustředné útoky proti vládním a armádním cílům.

Foto: ČTK/AP

Kouř nad městem Rastan

Američané mají ovšem připravenou širokou škálu možných scénářů zásahu a jejich námořnictvo situaci v Sýrii monitoruje ze tří bojových lodí a ponorky dislokovaných ve východním Středomoří.

Zbraně přes Saúdskou Arábii a Katar

Zástupci syrské osvobozenecké armády podle serveru mezitím jednají ve Washingtonu o dodávkách amerických zbraní. Při setkání s odvolaným americkým velvyslancem v Sýrii Robertem Fordem a expertem ministerstva zahraničí na Sýrii Fredem Hofem měli předložit dvoustránkový seznam materiálu a zbraní ke schválení. Izraelský server upozornil, že většinu z položek, kterou už je Washington připraven poslat, zakoupily Saúdská Arábie a Katar.

Boje v Sýrii trvají od loňského března. Zemřelo při nich nejméně 10 000, možná ale až 15 000 lidí. Opozice obviňuje z bezhlavého zabíjení vládní jednotky a milice, vláda klade vinu "teroristům" podporovaným zahraničím. Mnohá líčení událostí v Sýrii nelze ověřit, protože tam zahraniční novináři nemají přístup.

O Sýrii na okraji summitu skupiny zemí G20 v Mexiku jednali v pondělí prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Barack Obama. Putin po setkání řekl, že se v některých bodech shodli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám