Hlavní obsah

Syrská armáda používá děti jako lidské štíty, uvedla OSN

Syrské děti jsou nuceny během bojů v zemi sloužit jako lidské štíty, uvedla zpráva zvláštní vyslankyně pro děti v ozbrojených konfliktech Radhiky Coomaraswamyové. Také jsou po zadržení mučeny, nebo zabíjeny. Opozice je nasazuje na frontové linii. Coomaraswamyová BBC sdělila, že se její tým spadající pod OSN vrací s úděsnými zprávami.

Foto: Profimedia.cz

Syrský tank v Homsu

Článek

"Jsme šokováni. Vraždění a mrzačení v přestřelkách je něčím, s čím se setkáváme v mnoha konfliktech, ale mučení zadržených dětí - jen desetiletých - je něčím docela výjimečným," uvedla Coomaraswamyová.

Zmínila i nedávné hromadné vraždění dětí mladších deseti let: "Ani takové věci jinde nevídáme."

Ve zprávě se uvádí, že při některých operacích byly děti nuceny jet na tancích, aby zabránily opozici použít protitankové zbraně. Dodala, že se ještě nikdy nesetkala se situací, kdy by v boji děti nejen nebyly ušetřeny, ale naopak se na ně mířilo.

Příklady mučení a použití dětí jako živých štítů

"Mnoho bývalých vojáků mluvilo o střelbě do civilních oblastí. Viděli děti, malé děti, jak byly zabíjeny a mrzačeny," řekla. "Máme rovněž svědectví a viděli jsme děti, které byly mučeny a které na sobě měly stopy mučení. Slyšeli jsme o dětech, které byly posazeny na tank a použity jako živé štíty, aby se na ně nestřílelo," uvedla Coomaraswamyová.

O užití dětí jako lidských štítů hovoří i svědci útoku na vesnici Ajn Arúz v provincii Idlíb z 9. března 2012. Podle svědků byly děti násilně vyhnány z domovů a vojáci a členové milice je použili jako lidské štíty, když je posadili k oknům autobusů přivážejících vojáky, kteří podnikli razii.

Zadržené děti podle Coomaraswamyové vypovídaly, jak byly bity, nuceny zaujímat nepohodlné postoje, bičovány kabely, jak jim bylo vyhrožováno pálením cigaretami a v jednom případě bylo dítě při výslechu podrobeno elektrickým šokům.

Opozice používá děti na frontě

Vyslankyně ale kritizovala i opozici ze Svobodné syrské armády kvůli rekrutování dětí: "Poprvé jsme slyšeli, že Svobodná syrská armáda rekrutovala děti hlavně pro zdravotní službu, ale pořád na frontové linii."

Reklama

Výběr článků

Načítám