Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí varuje před cestou do Egypta kvůli aktuální hrozbě

Novinky, Lucie Poštolková, Alex Švamberk
Aktualizováno

V souvislosti s aktuální bezpečnostní situací v Egyptě vydalo české ministerstvo zahraničí důrazné varování před cestou do oblasti Sinajského poloostrova včetně turistických letovisek. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg naznačil, že může jít o nebezpečí teroristického útoku.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Stále nelze vyloučit možnost vzniku neohlášených stávek a pouličních demonstrací, které by mohly turisty ohrozit.

Článek

Tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář řekl Novinkám: "Máme informace o aktuální hrozbě. Jestli bude teroristická nebo nějaká jiná, to já neumím říci. Já vím zhruba, jak vypadá zpráva tajných služeb, ale z ní se nedá vyvodit, jakým způsobem bude ohrožena bezpečnost. Je to konkrétní nová hrozba, není v souvislosti s beduíny, kteří tam páchali kriminální činnost a unášeli, je to aktuální hrozba, která může být i teroristická."

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Sinajský poloostrov

Kolář ještě specifikoval, že nebezpečí se týká Sinaje. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg později varování pro iDNES.cz upřesnil: "Došlo tam už k několika teroristickým útokům, byla tam už unesena i jedna Češka a ta situace se zhoršuje, proto jsme považovali za vhodné vydat varování."

Ministerstvo ale varovalo i před nebezpečím v dalších oblastech. Jedná se zejména o větší města (Káhira a Alexandrie), severní Egypt (delta Nilu) a západní hranici s Libyí.

"Ministerstvo zahraničních věcí ČR rovněž nedoporučuje individuální turistiku po celém území Egypta," uvádí internetové stránky ministerstva zahraničních věcí.

Podle vyjádření ministerstva také stále nelze vyloučit možnost vzniku neohlášených stávek a pouličních demonstrací, které by mohly turisty ohrozit. Během pobytu v Egyptě se doporučuje vyhýbat se jakýmkoliv shromážděním či srocením občanů.

Pokud Češi plánují cestovat do Egypta, nabízí MZV možnost registrace v systému DROZD, který je k dispozici na webové stránce www.mzv.cz v kapitole "Cestujeme".

"MZV ČR po dohodě s Asociací cestovních kanceláří ČR a Asociací českých cestovních kanceláří a agentur též doporučuje klientům cestovních kanceláří, kteří se nacházejí v Egyptě, dbát za všech okolností doporučení vedoucích svých zájezdů," shrnuje na internetu ministerstvo.

Cestovky se snaží klienty uklidňovat

"Doporučení ministerstva považujeme za přehnané. Neodpovídá situaci na místě, a dokonce ani tomu, jak ji popisují zahraniční oficiální úřady a média," uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch. V dovolenkových resortech je podle Osúcha situace naprosto klidná. „Ani v minulosti v nich žádné problémy nebyly a není důvod se domnívat, že nějaké budou,“ dodal mluvčí.

CK Fischer nicméně nabízí turistům bezplatně možnost změny destinace a výběr z dalších egyptských letovisek, které jsou mimo Sinajský poloostrov.

Egypťané žádají Mubárakovu smrt

Bezpečnostní situace se v Egyptě zhoršila po pádu režimu Husního Mubáraka v loňském roce. Nově jím zmítají nepokoje v souvislosti s víkendovým rozsudkem nad exprezidentem. Mubárakovi soud uložil trest doživotního vězení. Část Egypťanů ale požaduje pro 84letého Mubáraka smrt a bouří se proti tomu, že jim byla „ukradena revoluce“.

Bezpečnostní síly, jež byly oporou Mubárakova režimu, se po svržení tři desítky let trvajícího režimu, stáhly do pozadí. Na Sinaji bylo důsledkem toho hned několik únosů turistů beduíny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám