Hlavní obsah

Při tankovém ostřelování syrského Hamá údajně zemřelo 30 lidí

Damašek
Aktualizováno

Nejméně 30 lidí dnes přišlo o život v obytných čtvrtích středosyrského města Hamá, které podle syrské opozice ostřelovaly armádní tanky. Zprávu podle agentury Reuters nebylo možné potvrdit z nezávislých zdrojů.

Foto: Reuters

Tanky vjíždí do syrského Hamá.

Článek

Aktivisté Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) předtím bez bližšího upřesnění uvedli, že v oblasti města Hamá probíhají tvrdé boje. Město je základnou vzbouřenců pro jejich útoky na vládní síly.

Násilí v Hamá je hlášeno poté, co ve světě vyvolal šok a odsouzení páteční masakr, který si v syrském městě Húlá vyžádal podle OSN více než 100 mrtvých. Opozice z něho viní Damašek, který to odmítá.

Moskva pochybuje o odpovědnosti vlády na masakru

Odpovědnost syrské vlády za páteční masakr v syrském městě Húlá se teprve musí dokázat, řekl v neděli představitel ruské mise při OSN v úvodu zasedání Rady bezpečnosti o Sýrii. Šéf týmu pozorovatelů OSN v Sýrii Robert Mood účastníky zasedání podle agentury AFP informoval, že masakr si vyžádal 116 mrtvých a na 300 zraněných. Dosud hovořil o 92 obětech.

Zástupce vedoucího ruské delegace Igor Pankin v newyorském sídle OSN novinářům řekl, že většina obětí v Húlá byla zabita nožem či "popravena" z bezprostřední blízkosti. To odporuje předchozím zprávám, že lidi podle opozičních aktivistů zabíjely střely z tanků či děl vládních sil.

Ruský diplomat také poznamenal, že počet obětí neodpovídá rozsahu konstatovaných škod na místě. "Je nutné stanovit, zda syrské úřady skutečně nesou odpovědnost za tento masakr," zdůraznil diplomat. Moskva již dříve uvedla, že bude do vyjasnění situace vetovat veškeré rezoluce ohledně pátečního násilí.

Mood prostřednictvím videokonference ze Sýrie členům RB OSN kromě upřesnění počtu mrtvých řekl, že oběti byly zasaženy úlomky těžkých střel či zabity z bezprostřední blízkosti.

Damašek odmítl jakoukoli odpovědnost za masakr, ze kterého obvinil teroristické a další gangy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám