Hlavní obsah

Svět je zděšen masakrem dětí v syrském městě Húlá

– Damašek/New York • Aktualizováno

Syrský režim v neděli odmítl zodpovědnost za páteční masakr ve městě Húlá, nad kterým dává řada zemí najevo zděšení. Odpůrci vlády prezidenta Bašára Asada tvrdí, že středosyrské město se stalo terčem bombardování ze strany vládních oddílů a že řadu civilistů zavraždila vládní milice.

Foto: ČTK/AP

Televizní záběr ostatků obětí masakru v syrském městě Húlá

Článek

Podle představitelů OSN zahynulo nejméně 116 lidí včetně desítek dětí mladších deseti let, původní zprávy hovořily o nejméně 32.

Vládní síly v neděli podle vzbouřenců zabily další dva muže, kteří se v Damašku účastnili protestu proti pátečnímu masakru. Podle některých představitelů opozice bylo v pátek nejméně 109 civilních obětí, napsala agentura Reuters.

Tvrdé a zatím blíže neupřesněné boje byly v neděli ohlášeny z dalšího středosyrského města Hamá, uvedli podle agentury AFP aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (OSDH).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masový hrobVideo: Reuters

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová hovoří o "zvěrstvech" a v sobotním prohlášení Damašku vzkázala, že USA vystupňují tlak na Asada a jeho "kumpány", kteří musejí odejít.

"Mezinárodní společenství musí mluvit jedním hlasem a požadovat konec krveprolití," uvedla v neděli ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová.

Takové věci neděláme, tvrdí syrské úřady

Syrské úřady dnes popřely, že by za páteční masakr nesly odpovědnost. "Byly zastřeleny děti, ženy a staří lidé. To syrská armáda nedělá," tvrdí mluvčí ministerstva zahraničí. Podle něho mají vraždění na svědomí "teroristé" a došlo k němu prý po boji mezi povstalci a silami věrnými Asadovi. Mluvčí prohlásil, že masakr bude vyšetřovat zvláštní komise.

Ve městě Hamá se z několika čtvrtí dnes ozývala střelba ze strany provládních sil, uvedla OSDH. V noci prý armáda bombardovala povstalecké město Rastan ležící asi 30 kilometrů severně od Homsu, boje a násilí jsou hlášeny i z jiných částí Sýrie.

Damašek v dubnu slíbil, že bude dodržovat šestibodový mírový plán, který dojednal zvláštní zmocněnec OSN a Liby arabských států (LAS) pro Sýrii Kofi Annan. Jeho součástí je příměří a stažení těžkých zbraní z měst.

Šéf Syrské národní rady (SNC), která stojí v čele exilové opozice, dnes vyzval syrský lid k ozbrojenému boji vlastními silami, pokud mezinárodní společenství nezasáhne. Požádal o uplatnění sedmého článku Charty OSN, který umožňuje i použití vojenské síly. "Syřané již nemají co ztratit než své okovy a nezastaví svůj boj, dokud nevznikne svobodná, demokratická a svrchovaná Sýrie," řekl na tiskové konferenci v Istanbulu Burhán Ghajlún.

Opoziční Syrská svobodná armáda, která bojuje proti vládním silám a kterou tvoří především dezertéři, v sobotu varovala, že od Annanova plánu odstoupí, pokud Rada bezpečnosti OSN nezajistí v Sýrii ochranu civilistů. Emisar světové organizace a LAS je v Damašku znovu očekáván v pondělí a RB se prý bude situací zabývat od středy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám