Hlavní obsah

Íránský deník vyzval k anexi Bahrajnu, aby nevytvořil unii se Saúdskou Arábií

Manáma/Teherán

Plánovaná unie Saúdské Arábie a Bahrajnu vyvolala prudké reakce Teheránu. Írán ve středu vyzval občany, aby v pátek přišli na demonstrace odmítající spojení. Íránský deník Kihan, který patří nejvyššímu vůdci Alímu Chameneímu, dokonce vyzval k anexi Bahrajnu.

Foto: ČTK/AP

Nepokoje v Bahrajnu stále pokračují.

Článek

Kihan popsal Bahrajn jako součást Íránu. Chystanou unii, která měla původně zahrnovat šest sunnitských států v oblasti, ale nakonec v ní mají být jen dva, označil jako vytvoření nerovnováhy v oblasti. Podle deníku představuje unie Saúdské Arábie a Bahrajnu nebezpečné spiknutí.

O unii se hovořilo na pondělním summitu Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC). [celá zpráva]

Proti plánu spojení obou zemí se vyslovilo 190 íránských poslanců. Manáma postoj íránských zákonodárců označila za vměšování do vnitřních záležitostí a na ministerstvo zahraničí byl v úterý předvolán íránský chargé d'affaires.

Televize Al-Arabija zmínila, že volání po anexi ze strany Íránu není nové. Propaguje ji bývalý předseda parlamentu a Chameneího poradce Natek Nuri.

Sektářské spory

Unie je podle Íránu de facto násilným připojením Bahrajnu k Saúdské Arábii. Potvrzuje ale status quo. V Bahrajnu už jsou od půlky loňského roku saúdskoarabské síly, které pozval bahrajnský vládnoucí sunnitský dům Chalífů. [celá zpráva]

Ten by si takto posílil svou pozici.

V Bahrajnu převažují šíité, ale vládne mu menšinová sunnitská elita v čele s králem. Ta obviňuje Írán, že protesty v zemi podnítil. [celá zpráva]

Saúdská Arábie je sunnitská, naopak Írán je šíitský.

Spor je o to ožehavější, že v Bahrajnu je také klíčová americká základna v oblasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám