Hlavní obsah

Hledaného teroristu zabili v Jemenu při náletu bezpilotního letounu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

V Jemenu byl zabit jeden z vysokých představitelů sítě Al-Káida Fahd Kusá, na jehož hlavu byla vypsaná odměna pět miliónů dolarů. Fahd měl zorganizovat útok na americký torpédoborec USS Cole, jenž si v říjnu 2000 vyžádal život 17 amerických námořníků. Fahd byl zabit při útoku bezpilotního letadla.

Foto: ČTK

Fahd

Článek

Podle svědků střela vypálená z bezpilotního letadla zasáhla vozidlo, ve kterém jel Fahd ještě s dalším radikálem z Al-Káidy. Útok byl proveden v odlehlém údolí na jihu země v provincii Šabva. Smrt teroristy potvrdily americká ambasáda i Al-Káida.

Fahdovu smrt přivítali i američtí představitelé, podle nichž plánoval další útoky na USA. Údajně se podílel i na neúspěšném atentátu na americké letadlo nad Detroitem z roku 2009.

Po americkém náletu, který byl proveden s vědomím jemenských úřadů, podnikli teroristé odvetný útok na dva armádní posty u Zindžbáru, který je od letošního roku v rukou Al-Káidy. Při útocích padlo 32 vojáků a 28 jich bylo uneseno. Vzbouřenci ukořistili i tank. Následné ostřelování pozic teroristů si vyžádalo smrt 16 z nich.

Fahd Kusá už byl jednou - v roce 2009 - prohlášen za mrtvého, ale nepotvrdilo se to.

Kvůli atentátu na torpédoborec byl Fahd v dubnu 2003 zadržen jemenskými úřady, ale podařilo se mu utéci. Znovu byl dopaden o 11 měsíců později a byl za podíl na útoku na USS Cole poslán do vězení. Navzdory protestům vlády USA, byl v roce 2007 předčasně propuštěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám