Hlavní obsah

V ostřelovaném Homsu zemřeli dva západní novináři, další dva byli zraněni

Homs
Aktualizováno

V těžce ostřelovaném syrském městě Homs byli ve středu zabiti dva západní novináři, americká zpravodajka a francouzský fotograf. Při ostřelování provizorního novinářského střediska bylo zabito ještě několik lidí. Další dva západní žurnalisté jsou mezi zraněnými.

Foto: ČTK/AP

Homs ostřeluje armáda už několik týdnů.

Článek

Stanice o incidentu informovala s odkazem na opoziční síly v Homsu, událost pak potvrdil francouzský ministr zahraničí Alain Juppé.

Americká dopisovatelka britského nedělníku Sunday Times Marie Colvinová a francouzský fotoreportér Rémi Ochlik zemřeli ve čtvrti Bábá Amr. Colvinová byla váženou a zkušenou reportérkou, jako zahraniční zpravodajka listu působila už dvě desetiletí. Ochlik se prosadil v posledních letech, kdy byl fotoreportérem na Haiti, a také pokrýval většinu povstání v arabských zemích.

Foto: Reuters

Marie Colvinová pří práci v libyjské Misurátě

Zraněni byli další dva západní novináři, fotograf Paul Conroy, který byl v Homsu s Colvinovou, a Edith Bouvierová z listu Figaro. Bouvierová je ve vážném stavu.

Všichni byli v domě, který soužil jako provizorní tiskové středisko. Zasažena byla nejen sama budova, ale poté i její zahrada, přes kterou se snažili lidé dostat ven.

Foto: Julien de Rosa, Reuters

Rémi Ochlik

Colvinová ještě v úterý podala BBC informaci o bombardování čtvrti: "Pozorovala jsem dneska, jak zemřelo malé dvouleté dítě, bylo to hrozné. Střepina zasáhla levou část hrudníku a lékař řekl: 'Nemohu s tím nic udělat.' Držel jeho malé bříško, dokud neumřelo. Toto se tu opakuje dokola. V Bábá Amr je 28 000 lidí."

Tanky v ulicích města

Do Homsu vjely v úterý tanky a město bylo těžce ostřelováno. Zemřely čtyři desítky lidí, po celé zemi pak více než sto, uvedla opozice.

Nepokoje v Sýrii trvají rok. Vyžádaly si na 6000 mrtvých. V lednu se mezi oběťmi ocitl i reportér francouzské televize.

Podle agentury AP se od syrského prezidenta Bašára Asada začínají odvracet i jemu dosud věrní drúzové, obyvatelé Golanských výšin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám