Hlavní obsah

Prokurátor žádá pro Mubaraka a jeho syny provaz

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský státní zástupce ve čtvrtek podle agentury Reuters požádal, aby svržený egyptský prezident Husní Mubarak dostal trest smrti. Podle žaloby vydal rozkaz použít násilí proti demonstrujícím studentům. Osm set jich bylo následně při zásazích policie zabito. Pokud by soud shledal Mubaraka vinným, byl by oběšen.

Článek

Nejvyšší trest navrhl žalobce Mustafa Suleiman s tím, že Mubarak se podílel na vraždách, které byly předem připraveny. Absolutní trest podle BBC požaduje z téhož důvodu i pro oba Mubarakovy syny, bývalého ministra vnitra a další vysoké představitele bezpečnostních sil.

"Zákon počítá s trestem smrti za úmyslnou vraždu," prohlásil jeden ze žalobců a dodal: "Řešením je odplata. Každý spravedlivý soudce musí nad těmito obžalovanými vynést rozsudek smrti."

Podle obžaloby citované agenturou AP byl exprezident "politicky a právně" zodpovědný za smrt více než 800 lidí při demonstracích proti režimu loni v lednu a v únoru.

Podle obžaloby citované agenturou AP byl exprezident "politicky a právně" zodpovědný za smrt více než 800 lidí při demonstracích proti režimu loni v lednu a v únoru.

Krok prokurátora se čekal. Už v půlce dubna se mluvilo, že by svržený egyptský vůdce dostal nejvyšší trest. Důvodem bylo svědectví bývalého ministra vnitra Habba Ibráhíma Adlího, který uvedl, že Mubarak nařídil použití síly. [celá zpráva]

Adlí, který je souzen spolu s bývalým prezidentem, na Mubarakův rozkaz povolil použití ostrých nábojů.

Proces s Mubarakem začal na podzim, ovšem bývalý egyptský prezident je velmi vážně nemocen. Musejí ho vozit k soudu vrtulníkem, jedna cesta přijde asi na 1,6 miliónu korun. Mubarak stále leží v nemocnici v Šam aš-Šajchu. [celá zpráva]

I v soudní síni byl na lůžku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám