Hlavní obsah

Írán má materiál i know-how k jaderné bombě, varuje MAAE

Novinky, rei
Teherán

Írán ví, jak vyrobit jadernou bombu, k níž má dostatek nízce obohaceného uranu. Významně mu při tom pomohl bývalý sovětský jaderný vědec. Ve své zprávě to podle deníku The Washington Post (WP) uvádí Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Ta svoji pravidelnou zprávu uveřejnění v úterý. Upozorňuje, že íránský program má jasně vojenský charakter.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád si v Natanzu prohlíží centrifugy na obohacování uranu.

Článek

Zatímco Severní Korea podle MAAE poskytla Íráncům matematické vzorce potřebné k navržení jaderné zbraně, „otec“ pákistánské bomby Abdul Kadír Chán předal plány klíčového neutronového iniciátoru. Bývalý sovětský vědec Vjačeslav Danilenko pak nejméně pět let pomáhal s dalšími kroky.

Íránské jaderné středisko ho mělo kontaktovat v polovině 90. let. Neexistuje žádný důkaz, že by o tom Moskva věděla.

Ze zpráv rozvědek i z dokumentů poskytnutých jaderným inspektorům íránskou stranou vyplývá, že Danilenko pomáhal s vybudováním generátoru R265, zařízení ke spuštění řetězové štěpné reakce.

Program je podle MAAE jasně vojenský

WP dodal, že podle západních vlád má Teherán k dispozici též plány na jaderné zařízení, které by se vešlo do raketové hlavice, a také dokončil výrobu speciálního kontejneru o velikosti dvou dvoupatrových autobusů, v němž se dá systém testovat.

MAAE zároveň popisuje, že v jaderném zařízení pod horou u Chómu, jehož existenci Írán přiznal s odstupem, jsou uskutečňovány zkoušky způsobem, které jasně ukazují na vojenské využití.

Odpor vůči útoku

Západ se dlouhodobě snaží íránský jaderný program brzdit, ale Írán tvrdí, že jeho obavy jsou plané, protože neusiluje o jadernou bombu a jeho program je civilního charakteru. V poslední době se v tisku znovu přetřásá možnost preventivního útoku na íránská zařízení. V Izraeli byl údajně plán v pokročilém stadiu, než byl vyzrazen médiím. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dal prý vyšetřit, kdo informace vynesl. Hovoří se dokonce o bývalých šéfech civilní rozvědky Mossad a vojenské rozvědky a domácí kontrarozvědky Šin Bet.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před útokem v pondělí varoval. „Byla by to vážná chyba s nepředstavitelnými důsledky,“ řekl. Rusko společně s Čínou také odmítá nové, přísnější sankce Rady bezpečnosti OSN vůči Íránu.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v pondělí obvinil Izrael a USA, že se snaží získat podporu pro již naplánovaný vojenský úder. Washington podle něj „chce zachránit sionistickou entitu (Izrael), ale to se mu nepovede“. „Tato entita je jako ledvina transplantovaná do těla (Blízkého východu), které ji odmítá. Zhroutí se a jeho konec bude blízko,“ prohlásil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám