Hlavní obsah

Netanjahu obhajoval věčným právem výstavbu v Jeruzalémě

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu obhajoval své rozhodnutí o rozšiřování bytové výstavby ve východní části Jeruzaléma jako povinnost Izraele budovat své věčné hlavní město. Plán výstavby 2000 nových bytů v části Jeruzaléma, kterou si Palestinci nárokují za hlavní město svého budoucího státu, zveřejnil premiérův úřad v úterý v reakci na pondělní přijetí Palestiny do UNESCO.

Foto: Gali Tabbon/Pool , Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

"Stavíme v Jeruzalémě, protože je to naše právo a naše povinnost, není to trest, nýbrž základní právo našeho lidu budovat své věčné hlavní město," prohlásil Netanjahu před poslanci Knessetu podle agentury AFP. Východní Jeruzalém přitom chtějí mít jako hlavní město svého státu Palestinci.

"Jeruzalém se nikdy nevrátí do situace, v níž byl v předvečer vypuknutí šestidenní války 4. června 1967," zopakoval Netanjahu, když připomněl dobu, kdy bylo celé historické centrum starověkého města s židovskými posvátnými místy v jordánském, tedy arabském držení.

Izrael obsadil východní část Jeruzaléma za šestidenní války v roce 1967, anektoval ji a v roce 1980 vyhlásil celý Jeruzalém za své "věčné a nedělitelné" hlavní město. OSN a mezinárodní společenství nikdy izraelskou anexi východního Jeruzaléma neuznaly a považují východní část Jeruzaléma za okupované území.

Izrael pozastaví posílání peněz Palestincům

Kromě plánu urychlení další výstavby v židovských čtvrtích východního Jeruzaléma a dvou osadách na západním břehu Jordánu Izrael také oznámil, že dočasně pozastaví převody peněz palestinské samosprávě. Jde o peníze vybírané Izraelem ve prospěch Palestinců na celních poplatcích a dani z přidané hodnoty, které Izrael přeposílá palestinské samosprávě. Podle agentury AFP jde měsíčně o částku 50 miliónů dolarů, která odpovídá 30 procentům rozpočtu palestinské samosprávy a pokrývá náklady na mzdy 140 000 palestinských státních zaměstnanců. [celá zpráva]

Reakci Izraele odsoudily Francie, která hlasovala pro přijetí Palestiny do UNESCO, Evropská unie, Británie a Německo. "Hluboké zklamání" se podle nejmenovaného amerického činitele, citovaného agenturou Reuters, chystají vyslovit Spojené státy. USA přitom oponovaly vstupu Palestiny do UNESCO a po přijetí oznámily, že přestanou UNESCO přispívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám