Hlavní obsah

Kaddáfí zemřel na střelné zranění, premiér by ho raději viděl před soudem

• Aktualizováno

Libyjští lékaři v noci na neděli provedli podle informací agentury Reuters pitvu těla svrženého diktátora Muammara Kaddáfího, který byl ve čtvrtek dopaden a zabit. Smrtelné pro něj bylo střelné zranění. Úřadující premiér země Mahmúd Džibríl pro BBC na adresu Kaddáfího konstatoval, že lituje jeho smrti, neboť by podle něj bylo lepší, kdyby se ze svých činů zodpovídal před soudem.

Článek

"Zemřel kvůli střelné ráně. Je to evidentní," řekl agentuře lékař přítomný při pitvě. Neupřesnil ale, zda šlo o zranění, které měl diktátor na levém spánku a které bylo patrné, když Kaddáfího tělo mohla vidět veřejnost.

"Je ještě několik otázek. Předáme zprávu generálnímu prokurátorovi. Ale všechno bude zveřejněno. Nic se nebude skrývat," ujistil lékař.

Kaddáfího tělo bylo zkoumáno v márnici města Misuráty a po pitvě má být vráceno do chladírenské místnosti jednoho z misurátských obchodních středisek, kde již dříve bylo vystaveno pro veřejnost.[celá zpráva]

Smrt by se měla vyšetřit

Povstalečtí velitelé v Misurátě ještě v sobotu odmítali možnost pitvy, třebaže sílily pochybnosti ohledně okolností diktátorovy smrti a ze zahraničí se ozývaly výzvy, aby vše bylo důkladně vyšetřeno. To podporuje i Džibríl.

"Osobně bych byl raději, kdyby byl (Kaddáfí) naživu," uvedl Džibríl s poukazem na to, že by chtěl znát vysvětlení plukovníkova chování vůči libyjskému lidu v letech jeho vlády.

Podle oficiální povstalecké verze byl Kaddáfí dopaden na útěku ze své rodné Syrty; smrtelné zranění prý utrpěl při převozu do Misuráty při přestřelce mezi povstalci, kteří ho eskortovali, a Kaddáfího věrnými. Na internetu jsou ale videonahrávky ukazující, jak někdejšího libyjského vůdce bezprostředně po jeho zadržení vláčí a bije ozbrojený dav. To posílilo spekulace, že Kaddáfí byl zastřelen při lynči.

Libyjské vedení ještě v pátek tvrdilo, že Kaddáfí bude mít řádný muslimský pohřeb. V sobotu byl ale oznámen odklad takového pohřbu, údajně kvůli sporům o umístění hrobu. Představitelé povstalců nakonec potvrdili, že tělo bude předáno rodině.

Reklama

Související témata:

Související články

Osud Kaddáfího rodiny

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je po smrti. Ve čtvrtek byl zabit i jeho syn Mutasím a zřejmě také další syn Sajf Islám. Další členové rodiny se pak nacházejí...

Výběr článků

Načítám