Hlavní obsah

Íránec přijde o oko za to, že oslepil jiného muže

Teherán

Íránský nejvyšší soud potvrdil trest pro 26letého číšníka, který před pěti lety oslepil muže tím, že ho polil žíravinou. Nyní bude podle pravidla oko za oko, zub za zub totéž vykonáno na něm. O soudním verdiktu informovala v pondělí agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Muhammed se přiznal, že byl k útoku na muže jménem Vali najat švagrem oběti. Dostal za to okolo miliónu riálů, tedy zhruba 1800 korun. Válí, jehož Muhammed oslepil na jedno oko, požádal o kesas, tedy stejný trest pro útočníka.

Nejvyšší soud nyní verdikt potvrdil. Navíc Muhammed zaplatí své oběti odškodné.

V Íránu v uplynulých letech zaznamenali několik útoků kyselinou. Ve dvou případech soud rozhodl o odplatě stejným způsobem. Naposledy se tak stalo loni v prosinci, kdy nejvyšší soud potvrdil, že má být oslepen muž, kteří žíravinou připravil o zrak milence své ženy. Není známo, zda už byl trest vykonán.

Pondělní výrok soudu následuje téměř dva měsíce poté, co žena, kterou připravil o zrak odmítnutý nápadník, svému útočníkovi jen chvíli před tím, než mu lékaři měli nalít do očí žíravinu, odpustila a od trestu bylo upuštěno. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám