Hlavní obsah

Obama prodal Izraeli mocné naváděcí bomby

– Washington
Novinky, rei

Americký prezident Barack Obama jen pár měsíců po svém příchodu do Bílého domu v roce 2009 autorizoval prodej 55 průrazných naváděcích bomb GBU-28 do Izraele. Magazínu Newsweek to potvrdily zdroje z americké i izraelské administrativy.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci montují k letadlu bombu GBU-28.

Článek

Bomby GBU-28 mají přídomek Hard Target Penetrators, což značí, že jsou určeny k prorážení obzvláště opevněných cílů. Server The Daily Beast, v avizující zprávě, kterou Newsweek zveřejní v pondělí, poznamenal, že bomby by mohly být využity při případném útoku proti íránským jaderným zařízením.

Zatímco prezident Obama veřejně vyzývá Izrael k ústupkům při jednání s palestinskou samosprávou, v tichosti se upevňuje vojenské spojenectví mezi oběma zeměmi.

Izraelci se o bomby GBU-28 začali zajímat v roce 2005. Vláda tehdejšího prezidenta George Bushe je ale odmítla. Pentagon tehdy údajně zmrazil téměř veškerou spolupráci s izraelskou armádou kvůli obavám, že Izraelci technologie prodávají Číňanům.

Jeruzalém podle Newsweeku v následujících čtyřech letech vyvinul vlastní bomby, ale ty americké byly levnější.

USA  tím nechtěly dát souhlas s útokem na Írán

Prezident Bush v rozhovoru s tehdejším izraelským premiér Ehudem Olmertem v roce 2007 nakonec prohlásil, že zařídí objednávky průrazných bomb s koncovým naváděním pro rok 2009 nebo 2010. Tajný obchod se uskutečnil v roce 2009 za Obamy.

Podle generála námořní pěchoty Jamese Cartwrighta, který v minulosti sloužil jako zástupce náčelníka generálního štábu armády USA, panovaly u Američanů z prodeje obavy z toho, „jak na to budou nahlížet Íránci a jak by na to mohli nahlížet Izraelci“. Jinými slovy Spojené státy nechtěly, aby byl prodej signálem souhlasu s izraelským útokem proti íránským jaderným zařízením.

Podle republikánského kongresmana Steva Rothmana posiluje za Obamy vojenská spolupráce s Izraelem i v dalších oblastech. Více o tom bude psát Newsweek v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám