Hlavní obsah

Sebevrah odpálil kamión u stanoviště NATO v Afghánistánu: dva mrtví a 89 raněných

Kábul
Aktualizováno

Při útoku sebevražedného atentátníka u bojového stanoviště Severoatlantické aliance ve střední části Afghánistánu v provincii Vardak zemřeli v sobotu dva Afghánci. Dalších 89 osob bylo zraněno, včetně 77 amerických vojáků. Oznámila to v neděli ráno americká armáda s tím, že žádný z nich není ohrožen na životě.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Americký autopark ve Vardaku (ilustrační foto)

Článek

Mluvčí americké armády major David Eastburn uvedl, že "výbušniny byly odpáleny u vstupu do bojového postu, vyžádaly si 89 zraněných a šestimetrovou díru ve zdi". Dodal, že bylo zraněno méně než 25 afghánských civilistů.

"Většina síly exploze byla absorbována ochrannou bariérou na stanovišti a ačkoli byl počet zraněných vysoký, všichni byli ošetřeni a nikdo není v ohrožení života," stojí v prohlášení americké armády k útoku na stanoviště Sayed Abad.

Mezi dvěma oběťmi je tříletá holčička, která zemřela při přepravě do nemocnice.

K útoku se na internetu přihlásili bojovníci z afghánského fundamentalistického hnutí Taliban. Útočník u vjezdu na předsunutou alianční základnu vyhodil do vzduchu kamión s nákladem palivového dříví.

Hnutí Tálibán v sobotu prohlásilo, že bude pokračovat v boji proti americkým silám v Afghánistánu, dokud zemi neopustí poslední voják Spojených států. Zdůraznilo také, že nemělo žádný podíl na teroristických útocích z 11. září 2001, jejichž desáté výročí si o tomto víkendu USA připomínají.

V neklidném Vardaku působí také čeští vojáci na základně Solthan Kheyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám