Hlavní obsah

Česko slíbilo Izraeli, že bude hlasovat proti přijetí Palestiny do OSN

Novinky, fia
Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský deník Ha'arec v neděli napsal, že v zářijovém hlasování o přijetí Palestiny do Organizace spojených národů (OSN) se pět států včetně České republiky postaví proti. Odvolává se přitom na zdroj z izraelského ministerstva zahraničí, podle kterého odmítavý postoj k přijetí Palestiny zaujmou ještě USA, Německo, Itálie a Nizozemsko.

Foto: Profimedia.cz

Budova Valného shromáždění OSN

Článek

"Většina západních zemí nebude ochotná být v sále a hlasovat proti palestinskému státu," řekl listu zdroj z ministerstva zahraničí, které se nyní snaží brzdit palestinské snahy o přijetí do OSN, které je cestou k oficiálnímu uznání státu.

Zdroj deníku dále řekl, že pouze pět západních zemí slíbilo Izraeli, že budou hlasovat proti. Mezi nimi jmenoval Českou republiku.

Vyhýbavý Schwarzenberg

Česká diplomacie informace listu komentovala nejednoznačně. "Noviny jsou k tomu, aby komentovaly politiky, nikoli politici, aby komentovali noviny," řekl ČTK ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česko patří v EU k členským státům, které mají vstřícnější postoj vůči Izraeli.

Izraelská diplomacie se nyní smiřuje s tím, že židovský stát má jen malou šanci zářijovému hlasování zabránit. "Nejlepší, co můžeme čekat, je, že skupina států se hlasování nezúčastní nebo nebude hlasování přítomna," připustil izraelský velvyslanec při OSN Ron Prosor.

Izraelské ministerstvo zahraničí předpokládá, že pro přijetí palestinského státu se vysloví 130 až 140 ze 193 členských zemí OSN, což by byla pohodlná dvoutřetinová většina.

Palestinská klička proti vetu USA: status pozorovatele

Palestinci usilují o status člena světové organizace a předpokládají, že se pro to vysloví nejméně 150 zemí. Chtějí také uznání svého státu v hranicích z června 1967 před takzvanou šestidenní válkou. Území by zahrnulo celé Předjordánsko (západní břeh Jordánu), pásmo Gazy a východní část Jeruzaléma.

Spojené státy ale hrozí využitím práva veta z titulu člena Rady bezpečnosti, jejíhož souhlasu je zapotřebí k zařazení záležitosti na pořad. Aby Palestinci zabránili tomuto odmítnutí, mohou požádat přímo Valné shromáždění, aby jim udělilo status pozorovatele nečlenského státu. To by jim umožnilo stát se částečným členem všech organizací OSN, jako jsou Světová zdravotnická organizace (WHO), UNESCO i UNICEF.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás vyzval při sobotním jednání šéfku diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonovou, aby podpořila palestinskou žádost v OSN. Ta by měla být předložena 20. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám