Hlavní obsah

Al-Káida chce prostřednictvím animovaného filmu získat děti

– Londýn

Odnož teroristické sítě Al-Káida chce dát na trh animovaný film o aktivitách členů teroristických organizací. Je ve stylu snímků Disneyova studia a cílem je přilákat děti k aktivitám organizace. Očekává se, že rodičům se záměr tvůrců moc líbit nebude. O připravovaném snímku informovala londýnská nadace Quilliam.

Článek

Ve filmu vystupují děti oblečené do bojových uniforem. Účastní se přepadů, vraždění a plánování teroristických akcí. Na arabské webové stránce bojovníků svaté války film avizovala skupina abú Laise. Podle Quilliam je tato organizace spjatá s Al-Káidou na Arabském poloostrově.

"Je to film ve stylu Disneyho snímků. Obrací se na děti a vypráví příběhy o Prorokovi i svaté válce a šíří propagandu proti Západu. Může se to ale obrátit proti tvůrcům, protože rodinám se nebude líbit, že se tímto způsobem Al-Káida obrací přímo na jejich děti," řekl někdejší účastník svaté války a nynější analytik v Quilliam Noman Benotman.

Obavy z jemenské odnože

Britská rozvědka považuje odnož Al-Káidy působící v Jemenu a okolních zemích za vážnou hrozbu. Ve středu zabila bomba umístěná v autě v Adenu britského občana.

Po pěti měsících protivládních protestů je bezpečnost v Jemenu v troskách. USA a země sousedící s Jemenem se bojí, že Al-Káida a další ozbrojené skupiny toho využijí a zintenzivní svou činnost.

Podle Benotmana je práce na animovaném snímku v poslední fázi. Na trh se má dostat přes internet a na nosičích DVD. Autoři dali na arabské webové stránky čtyři ukázky se žádostí o posouzení. Ohlas je prý většinou kladný.

Britská tajná služba upozornila také na propagandu, kterou internetem šíří jemenský duchovní narozený v USA Anwar al-Awlaki. Natočil kázání, v nichž kritizuje zahraniční politiku a nevalné pracovní vyhlídky mladých muslimů. Nejznámějším případem al-Awlakiho vlivu je přiznání britské studentky Roshonary Choudhryalové. V roce 2010 se pokusila ubodat člena britského parlamentu. Byla pak odsouzena na doživotí a při výslechu se přiznala, že vyslechla 100 hodin Al-Awlakiho internetových lekcí.

Choudhryalová studovala angličtinu a komunikaci a patřila mezi nejlepší studenty, ovládala také francouzštinu a arabštinu. Její rodnou řečí je bengálština. Poslance Stephena Timmse chtěla potrestat za to, že hlasoval pro válku v Iráku. Al-Awlakiho kázání si začala do počítače stahovat v roce 2009. Duchovní v nich vyzývá k aktivnímu boji proti Západu, který podle něj páchá zvěrstva na muslimech na celém světě. Al-Awlaki je považován za duchovního vůdce Al-Káidy na Arabském poloostrově.

Reklama

Výběr článků

Načítám