Hlavní obsah

Íránští dozorci nechávají znásilňovat opoziční aktivisty spoluvězni

Novinky, rei
Teherán

Dozorci v íránských věznicích dávají znásilňovat zadržované mladé muže, kteří se podíleli na protivládních protestech. S odkazem na dopisy tajně vynesené z vězení to v pátek uvedl britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Opoziční předáci v Íránu jsou zadržováni od protestů po sporných prezidentských volbách v roce 2009.

Článek

Dozorci podle svědectví rozdávají kriminálníkům, kteří s mladými aktivisty sdílí celu, kondomy a povzbuzují je, aby znásilňovali.

„Znásilňování se stalo běžnou záležitostí,“ popsal opoziční předák Mahdí Mahmúdijan v jednom z dopisů, které se podařilo dostat z vězení k příbuzným. Mahmúdijan byl zadržen po rozsáhlých protestech v roce 2009, když před novináři kritizoval vládní represe. Byl umístěn ve věznici Karadž s přísným režimem, která se nachází 20 kilometrů západně od Teheránu. Opozičníci jsou podle jeho svědectví zavíráni do cel s nejnebezpečnějšími kriminálníky a vrahy.

„Během cvičení si kriminální živly bez okolků říkají o sex. Opakovaně byli viděni, jak s kondomy v rukou vyhlížejí svoje oběti. Jestliže vězeň není dost silný a stráže se o něj nepostarají, bude určitě znásilněn. Dozorci si osob s kondomy nevšímají prostě proto, že jim kondomy sami dali,“ uvedl na opozičním webu nejmenovaný příbuzný jednoho ze zadržovaných.

Mahmúdijan napsal, že jeden z mladých vězňů byl během jediné noci znásilněn sedmkrát. Lidi, kteří se nejsou schopni bránit anebo dát úplatek, někdo vlastní, přičemž vlastníci svoji oběť pronajímají dalším, dodal.

Na nezákonné zacházení a zastrašování mimo jiné prostřednictvím sexuálních útoků si již oficiálně postěžovalo 26 prominentních opozičních vůdců, kteří jsou za mřížemi od protestů po sporných prezidentských volbách z předloňského roku. V dopise vězeňské správě obvinili z iniciování těchto aktivit přímo ministerstvo pro informace a revoluční gardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám