Hlavní obsah

V Sýrii zabili 120 lidí, tvrdí státní média

Damašek

Nejméně osmdesát syrských policistů a vojáků bylo v pondělí zabito na severozápadě Sýrie ve městě Džišr aš-Šogúr. Uvedla to syrská televize, podle níž se policisté střetli s ozbrojenými gangy. Už o víkendu tam zahynulo při vojenských operacích proti demonstrantům 35 lidí, které v pondělí pohřbívali.

Článek

Státní média často mluví o protivládních demonstrantech jako o ozbrojených ganzích. Tentokrát podle BBC uvedla, že dvacet policistů bylo přepadeno, když „jeli ochránit terorizované obyvatele“.

Osm policistů zahynulo při pumovém útoku na poštu, kde explodovalo plynové potrubí. Dalších 37 padlo při útoku na budovu bezpečnostních služeb ve městě. O zbylých obětech bojů se zatím neví, jak přesně zemřely.

Podle státní televize se policisté střetli s ozbrojenými gangy, které měly stovky členů a byly vyzbrojeny výbušninami, ručními zbraněmi a granáty získanými z přepadené policejní stanice.

"Ozbrojené skupiny v Džišr aš-Šogůru spáchaly masakr a některá těla zohavily," stálo v reportáži státní televize. Část mrtvol byla údajně hozena do řeky. Pokud jsou její informace pravdivé, jde o největší střet od propuknutí nepokojů v Sýrii v půli března.

Aktivista pro lidská práva Mustafá Ussu však oficiální údaje zpochybnil s tím, že protesty byly klidné a účastnili se jich neozbrojení obyvatelé.

Vojenská operace byla součástí zásahu, který začal v sobotu. Ve městě po pohřbu jednoho z obyvatel demonstrovalo ten den asi tisíc lidí. Bezpečnostní síly se je pokusily rozehnat střelbou a tři osoby přitom zabily. Střety postupně nabývaly na intenzitě. O víkendu podle neověřených zpráv z opozičního tábora zahynulo 35 lidí včetně nejméně šesti policistů.

Podle pondělních zpráv zahynulo při víkendových zásazích 42 civilistů.  To dává dohromady 120 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám