Hlavní obsah

Íránka měla oslepit svého nápadníka, který ji připravil o oči. Soud exekuci odložil

Novinky, coe
Aktualizováno

V Iránu měla být v sobotu v poledne vykonána exekuce muže, který popálil ženu v obličeji kyselinou a oslepil ji. Výkon popravy měl proběhnout v rámci práva šaría „oko za oko“, a to v nemocnici, kde postižená žena měla muži nakapat kyselinu do obou očí. Podle íránské agentury ISNA, která neuvedla žádné zdroje, bylo však vykonání rozsudku na poslední chvíli odloženo na neurčito.

Foto: Profimedia.cz

Amené Bahrámíová na fotografii z roku 2008, na níž ukazuje svou podobenku z doby před útokem.

Článek

Třicetiletý Madžíd Movahedí měl být v nemocnici v Teheránu uveden do umělého spánku a postižená dvaatřicetiletá Amené Bahrámíová mu měla nakapat žíravinu pod víčka. CNN to řekl její právník.

Bahrámíová utrpěla rozsáhlé popáleniny obličeje poté, co odmítla Movahedího návrhy na sňatek a on na ni v roce 2004 hodil nádobku s kyselinou. „V ruce držel červenou nádobku. Na chvíli se mi podíval do očí a obsah nádobky mi stříkl do obličeje,“ řekla Bahramíová u soudu v roce 2008. Zároveň požádala, aby bylo uplatněno právo šaría a viníkovi bylo oplaceno stejnou měrou.

„Byl uložen dobrý trest a zvolena vhodná metoda, odsouzený bude oslepen několika kapkami kyseliny v očích poté, co bude uveden do umělého spánku,“ oznámil už dříve právník Bahrámíové Ali Sarafí.

Příklad, ne pomsta

V případu, který si před třemi lety vysloužil velkou publicitu, soud v Teheránu nařídil provést na Movahedím takzvanou „odplatu“. Muž se k činu přiznal a poškozenou Bahrámíovou zvolil za vykonavatele trestu. Zároveň mu bylo uloženo, aby vyplatil oběti odškodné. Bahrámíová však „krvavé peníze“ odmítla.

Íránské úřady zvolily tento trest jako exemplární kvůli tomu, že v zemi se počet útoků kyselinou rapidně zvýšil. Bojovníci za lidská práva jej však považují za nehumánní. Například britské ministerstvo zahraničí označilo útok na Bahrámíovou za strašný, přesto Teherán vyzvalo, aby odplatu na Movahedím zastavil.

„Osoba, která to udělala, si zaslouží, aby prošla stejným utrpením jako já. Jen tak ucítí mou bolest. Mým záměrem je uplatnit právo, nikoli pomstu, aby tím nemusela projít už žádná žena. Má to být příklad,“ uvedl španělský list ABC vysvětlení Bahrámíové.

Vyhrožovali jí smrtí

Podle agentury ANI ženě pozastavením výkonu rozsudku dal soud čas na rozmyšlenou. Sama Bahrámíová několikrát uvedla, že to pro ni není jednoduché a žádosti, aby si oslepení muže rozmyslela, dostává z mnoha stran. „Jeho matka telefonovala mým rodičům. Žádala o milost. Řekl, že Madžíd pro mě bude pracovat, pokud si bude moci nechat zrak. Ale je příliš pozdě,“ řekla v pátek Bahrámíová deníku Daily Mail.

Jak žena uvedla, obdržela také varování od policie, aby nevycházela z domu samotná, stejně jako výhrůžky zabitím.

V pátek však Bahrámíová znovu zopakovala, že její rozhodnutí je nezvratné. „Jsem šťastná. Po šesti letech se mi dostává spravedlnosti. Ale oba prohráváme, protože jsme oba velmi trpěli,“ řekla žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám