Hlavní obsah

Uvnitř syrské armády propukl boj, když část vojáků odmítla střílet do lidí

Daraa

Brutální potírání protestů proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, který vyslal proti lidem armádní jednotky, vedlo podle agentury AP překvapivě ke vzpouře některých praporů ve městě Dará. BBC odhaduje, že střety demonstrantů s bezpečnostními silami si v posledních dnech vyžádaly nejméně 450 obětí.

Foto: Reuters

Demonstranti v Nawa nedaleko Dará žádají na podomácku vyrobených transparentech prezidenta Assada, aby zrušil obležení jejich města.

Článek

Vzpoura v armádě je jedním ze signálů, že se začíná drolit základna Asadova tuhého režimu, který Bašár zdědil po svém otci Háfizovi. Na protest proti tvrdému potírání protestů odstoupilo také 200 nižších příslušníků vládnoucí strany Baas. Něco takového by bylo podle AP ještě před několika týdny nepředstavitelné.

„Několik praporů odmítlo střílet do lidí,“ prohlásil mluvčí jedné z opozičních skupin Ausáma Mohadžíd, který se odvolával na očité svědky z Dará, 75tisícového města u hranic s Jordánskem. „Prapory z 5. divize bránily lidi a opětovaly palbu, když zaútočila 4. divize.“ Právě 4. divizi podle mluvčího velí prezidentův bratr Maher.

5. divize má podle svědků ve svých řadách čerstvé brance, kteří sympatizují s místními a nevěří propagandě, že protestující jsou jen teroristi. Boje mezi vojáky probíhaly především u mešity Bilal a trvaly několik hodin.

„Viděli jsem umírat obyčejné vojáky a slyšeli lidi, jak křičí ‚Bůh je veliký!‘, ‚Jsou to mučedníci za svobodu!‘,“ uvedl jeden z obyvatel Dará, který si podobně jako ostatní svědci nepřál být jmenován ve strachu z možných represí.

Syrský režim zprávy o vzpouře v armádě odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii po 48 letech končí výjimečný stav

Syrská vláda v úterý schválila zákon o ukončení výjimečného stavu, který v zemi trvá 48 let, oznámila státní agentura SANA. Vláda tak splnila jeden z požadavků...

Výběr článků

Načítám