Hlavní obsah

Palestinští radikálové v Gaze oběsili uneseného Itala

Gaza

Palestinští radikálové z řad salafistů zavraždili v pásmu Gazy uneseného italského člena propalestinské mírové organizace. Oběšené tělo Vittoria Arrigoniho našli v pátek v noci bezpečnostní pracovníci hnutí Hamás, které Gazu ovládá. Podle agentury Reuters byli v souvislosti s vraždou zadrženi dva muži, po dalších bezpečnostní složky pátrají.

Článek

Salafisté nejprve zveřejnili video se zajatým Italem. Arrigoni na něm má přelepené oči a viditelně byl předtím bit. Pod okem i na čele má krev. Vzkaz u videa hlásal: "Italský rukojmí vstoupil na naši zemi jenom proto, aby šířil korupci". Tvůrci záznamu rovněž nazvali Itálii "zemí bezvěrců".

Radikálové, kteří jsou údajně napojeni na teroristickou síť Al-Káida, Itala unesli a ve čtvrtek pohrozili, že ho zabijí, pokud Hamás nepropustí jejich vězněné příznivce. Mezi zadržovanými byl i vůdce hnutí, kterého Hamás zajal před měsícem.

Arrigoni působil v pásmu Gazy dlouhodobě. Podílel se na kampani proti blokádě pásma ze strany Izraele. Podle BBC byl prvním uneseným cizincem v této palestinské enklávě od roku 2007.

Salafisté jsou muslimští fundamentalističtí reformátoři, kteří se domnívají, že islámské hnutí Hamás vládnoucí v Gaze je příliš umírněné. Přitom Hamás, který je na seznamu teroristických organizací, se pro svou radikálnost rozešel s umírněnějším hnutím Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

Hamás v roce 2007 násilím převzal moc v Gaze. Fatah, jehož představitele považují západní státy za legitimní zástupce palestinské samosprávy, od té doby ovládá pouze západní břeh Jordánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám